Onderzoekers keken naar wat het medicijn Fingolimod bij kinderen met MS doet. De behandeling met Fingolimod gaf veel minder activiteit op de MRI. Ook nam het volume van de hersenen minder snel af dan bij Inteferon-Beta-1a.

FingolimodWat is het onderzoek

Deens onderzoek met de naam ‘PARADIGMS’ liet al eerder zien dat behandeling met Fingolimod beter werkt dan behandeling met Interferon-Beta-1a bij kinderen met MS. De veiligheid zou hetzelfde zijn. Het doel van deze nieuwe studie is om alle bekende MRI uitkomsten van de PARADIGMS studie te verzamelen.

Wat gebeurde er

Kinderen met MS tussen 10 en 18 jaar oud zijn verdeeld in twee behandelgroepen:
1) Eén keer per dag een behandeling met een tablet Fingolimod (107 personen) of
2) Eén keer per week een behandeling met een injectie in de spier met Interferon-Beta-1a (108 personen).

De duur van de studie was wisselend. Er werd een MRI-scan gemaakt aan het begin van het onderzoek (baseline). Daarna iedere 6 maanden. Dit alles tot aan 2 jaar behandeling of tot aan het einde van de studie. Soms werd de behandeling eerder gestopt of was het eerder klaar.

Waar ze vooral op de MRI naar keken, waren bijvoorbeeld het jaarlijkse aantal nieuwe of vergrote ontstekingsplekken (laesies) en de jaarlijkse mate van afname van hersenvolume.

Resultaten

Vergeleken met Interferon-Beta-1a verminderde Fingolimod de jaarlijkse vorming van nieuwe of vergrote laesies (met 52.6%). Ook was in de Fingolimod-groep vanaf het begin een verminderde toename van de grootte van T2 laesies en contrast-aankleurende laesies. Daarnaast was de afname van hersenvolume lager bij behandeling met Fingolimod, vergeleken met Interferon-Beta-1a. Dit laatste komt voor een deel doordat er in de groep met interferon B-1a een versnelde afname van het hersenvolume was.

Door: Redactie MSkidsweb
Bron: Douglas L Arnold et all, PARADIGMS Study Investigators;

J Neurol Neurosurg Psychiatry 2020 Mar 4

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32132224

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *