Speciale ontstekingen van het centrale zenuwstelsel, zoals een oogzenuwontsteking, zijn bij kinderen zeldzaam. Zo’n aanval kan eenmalig zijn. Maar soms kan het een aanwijzing zijn dat iemand MS heeft. Op dit moment is nog niet goed te voorspellen welke kinderen MS zullen krijgen na een eerste aanval. Daarom wordt er hard gezocht naar ‘merkstoffen’. Dit zijn stoffen in je lichaam die ook ‘biomarkers’ worden genoemd. Deze kunnen het verloop ná een aanval voorspellen.

Stock_onderzoek_pipetStudie

In een studie is gezocht naar merkstoffen in het hersenvocht van kinderen bij een eerste aanval. Het blijkt dat bij kinderen met MS meer eiwitten worden gevonden die uit de grijze stof komen. Deze grijze stof is een deel van het centrale zenuwstelsel. Bij kinderen waarbij de ziekte eenmalig is, worden meer eiwitten gevonden afkomstig uit het afweersysteem. Onderzoek naar deze eiwitten kan misschien helpen met het voorspellen of je wel of niet kans op MS hebt.

Hersenvocht

Voor de studie is hersenvocht verzameld van 39 kinderen met een eerste aanval van een ontsteking in het centrale zenuwstelsel. Uiteindelijk werd bij 18 kinderen de diagnose MS gesteld. Bij 21 kinderen bleef het bij één aanval. Het hersenvocht werd bekeken met een speciale machine die ‘massaspectrometer’ heet. Deze machine kan precies zien welke bouwstenen van eiwitten (die noem je ook wel peptiden) in het hersenvocht aanwezig zijn.

Peptiden

In totaal zijn er wel 2260 peptiden in het hersenvocht gevonden. Deze passen bij 318 verschillende eiwitten. Van deze peptiden waren er 88, die pasten bij 14 eiwitten, verhoogd bij kinderen met MS.Van deze eiwitten zijn er 12 afkomstig uit het zenuwstelsel en dan vooral de grijze stof.

Vijfendertig peptiden, passend bij zeven eiwitten, waren lager in de MS-groep dan bij de kinderen met maar één aanval. Zes van die zeven eiwitten zijn belangrijk voor je afweersysteem.

Conclusie

Kinderen die de diagnose MS krijgen, hebben bij een eerste aanval een overschot van eiwitten die komen uit de grijze stof in het hersenvocht. Kinderen die maar één keer een aanval krijgen, hebben juist meer eiwitten die te maken hebben met het afweersysteem.

Door: Angelique – Bron: MSweb

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *