Heeft mijn kind misschien MS? Multiple sclerose bij kinderen onder de 18 jaar (ook wel pediatrische MS genoemd) komt erg weinig voor. Er zijn ongeveer 10.000 kinderen over de hele wereld die dit hebben.

Oorzaak

Hoe MS ontstaat is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk komt het door kleine stukjes DNA die in de familie zitten. Hierbij speelt ook mee waar je woont in de wereld. Maar MS kun je niet direct erven. Kinderen van ouders met MS lijken alleen wel gemakkelijker MS te kunnen krijgen dan kinderen zonder ouders met MS.

Symptomen MS bij een kindKind MS

Bij kinderen en volwassenen zijn de klachten hetzelfde als je de vorm van MS hebt waarbij je nieuwe symptomen krijgt en daarna weer herstelt. Meestal verdwijnen bijna alle klachten dan weer.

De klachten die het meest voorkomen, zijn extreme vermoeidheid, het verlies van gevoel in armen en benen, spasmen van de spieren, problemen met lopen, duizeligheid, klachten met het geheugen en emotionele veranderingen.

Diagnose

Het is lastig om bij een kind vast te stellen dat hij MS heeft. Dit komt doordat de symptomen lijken op ADEM (acute disseminated encephalomyelitis). Dat is een ziekte waarbij de myeline door het eigen immuunsysteem wordt aangetast, net als bij MS. Daarnaast zijn er bepaalde kinderziekten de myeline kunnen beschadigen. Tot slot zie je bij kinderen op de MRI minder laesies dan bij volwassenen.

Meestal wordt gekeken of een kind twee keer een aanval (schub) heeft gehad. Denk daarbij aan ontstekingen, minder goed kunnen zien, trillingen en spierspasmen. Pas dan kan de diagnose pediatrische MS gedaan worden.

Belangrijk

Vraag je je af of je kind MS heeft? Houd een lijst bij met de klachten. Schrijf op wanneer iets gebeurde en wat dat precies was. Noteer ook de naam van medicijnen, en of dit hielp. Hiermee helpt u de arts sneller een juiste diagnose te stellen.

Wil je meer lezen over MS bij kinderen? Klik hier.

 

Door: Redactie MSkidsweb

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *