Stichting MS Research heeft € 660.000 ontvangen van de Postcode Loterij. Met dit bedrag wordt een hersenlab gemaakt, speciaal voor alle kinderen met MS, in het Nationaal Kinder MS centrum van het Erasmus MC. Het Nationaal Kinder MS Centrum is een expertise centrum voor de behandeling en diagnostiek van MS op kinderleeftijd.

Alle zorg op één plek

MS komt steeds vaker voor bij kinderen. De verschijnselen zijn, net als bij volwassenen,  ernstige vermoeidheid, slecht zien, plotseling slecht lopen of praten. Maar de ziekte heeft helaas bij kinderen, ook omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn, een veel sneller en heftiger verloop. Er zijn medicijnen die de ziekte kunnen afremmen, maar we kunnen de achteruitgang helaas nog niet stoppen of voorkomen.

Het doel van het Nationaal Kinder MS centrum is de kennis over kinderen met MS te vergroten, waardoor het mogelijk wordt de speciale zorg en het welzijn van deze kinderen te verbeteren. Lees hier meer over het Nationaal Kinder MS centrum ErasMS, in Rotterdam.

In stappen naar meer balans

Om kinderen met MS de kans te geven weer kind te zijn, is wetenschappelijk onderzoek hard nodig naar de oorzaken van en oplossingen voor MS bij kinderen. In het Kinderhersenlab kijken onderzoekers waarom het afweersysteem en de hersenen bij kinderen met MS uit balans raakt. Met dit belangrijke onderzoek komt de oplossing voor kinderen met MS dichterbij.

Het hersenlab voor kinderen

De testen en metingen die in het hersenlab worden gedaan, zijn allemaal aangepast op kinderen. Sommige kinderen bijvoorbeeld vinden een MRI scan te spannend of zelfs eng. Het hersenlab heeft iets anders gemaakt, zodat de onderzoekers toch de hersenen van kinderen kunnen meten, zonder de MRI scan.

Door deze metingen hopen de onderzoekers nog sneller te ontdekken of en wanneer MS bij kinderen actiever wordt. Daardoor kunnen ze ook meteen de juiste behandeling geven.

Een persoonlijke aanpak

Kinderen met MS krijgen dankzij deze onderzoeken niet alleen een betere behandeling, maar ook meer duidelijkheid over hoe hun ziekte verloopt. Deze informatie kan een stukje onzekerheid voor de toekomst wegnemen en het helpt kinderen om te kijken naar wat nog wél mogelijk is.

Door: Redactie MSkidsweb
Bron: Website Stichting MS Research

Wil je meer nieuwsberichten lezen over MS bij kinderen? Klik hier.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *