
Wat MS is weten jullie. Meestal een ziekte van volwassen mensen. Maar ook kinderen kunnen MS krijgen. Alleen blijkt nu bij kinderen gelukkig, dat het niet altijd echt MS is, maar een ziekte die soms overgaat. Dat heeft Immy Ketelslegers ontdekt.
Immy KetelslegersZij heeft daarover een boek geschreven voor de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Helemaal in het Engels. Bij het schrijven van dat boek heeft ze gewerkt voor het Kinder MS Centrum. Dat is een onderdeel van het MS-centrum van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Andere mensen die daar werken hebben haar geholpen.
Over dat onderzoek zegt ze: “We hebben eerst opgeteld hoe vaak MS bij kinderen in Nederland voorkomt. En van al de kinderen heb ik gegevens opgevraagd. Ben ook door het hele land gereisd om veel van die kinderen te ontmoeten of met de artsen van die kinderen te praten. Veel kinderen zijn ook een keer bij ons in het Kinder MS Centrum geweest. Door zo de kinderen waar het om gaat beter te leren kennen, hebben we een goed beeld gekregen van hoe de ziekte MS zich op jonge leeftijd kan ontwikkelen. In het onderzoek hebben we gekeken waardoor het komt dat sommige kinderen met bepaalde verschijnselen uiteindelijk MS krijgen, en andere kinderen niet. En wie weet, vinden we zo in de toekomst iets dat MS bij jonge mensen kan stoppen”.
Als een kind een ontsteking krijgt in de hersenen of het ruggenmerg, dan moet dat eigenlijk eerst de Engelse afkorting ADS krijgen, legt zij uit. “Het is een verzamelnaam voor ziekteverschijnselen die op elkaar lijken. Dan kan het bijvoorbeeld een oogzenuwontsteking of een ruggenmergontsteking zijn. Of iets dat wordt afgekort met de letters ADEM. En van al die patiënten krijgt uiteindelijk, laat ik zeggen maar 1 op de 16 echt MS. Het is belangrijk om al deze zeldzame ziekten goed uit elkaar te kunnen houden. Ook om te snappen hoe deze varianten nou hetzelfde of iets heel anders zijn dan MS bij volwassenen”.
Slimme vrouw
Je begrijpt: Immy Ketelslegers is een slimme vrouw. Ze is nu niet alleen dokter met een k maar ook doctor met een c, want dat word je als je iets moeilijks onderzoekt en daarover schrijft. Maar ze vindt dat ze nog niet slim genoeg is en is bezig aan haar studie voor neuroloog. Dat is een dokter die veel weet van ziekten die met het zenuwsysteem te maken hebben, zoals MS.
Ze is door die studie nu niet meer zo vaak op het Kinder MS Centrum maar vooral op andere plekken van het Erasmusziekenhuis. “Overdag kan ik ingedeeld staan als zaalarts, of op de polikliniek waar ik een eigen spreekuur heb en zelf patiënten zie. In de nachtdienst is er een andere neuroloog die ik thuis kan bellen voor overleg. Ik werk op het ziekenhuis vaak met zowel volwassenen als kinderen met neurologische ziekten en soms zie ik dus nog wel eens een kind met MS terug”.
Groepsfoto Kinder MS dag 2014
Op MSkidsweb is al eens eerder over haar geschreven. Ze was namelijk vaak bij de landelijke Kinder MS dag. Heeft zij trouwens een paar jaar geleden zelf georganiseerd. Dus kent ze ook sommigen van de kinderen die op zondag 25 mei dit jaar op de Kinder MS dag waren in de Efteling.
Enkelen van die kinderen kenden ook duidelijk haar. Immy is ook een naam die je makkelijk onthoudt. In Nederland hoor je die namelijk niet zo vaak; eigenlijk vooral in Friesland en Scheveningen. Als je Immy Ketelslegers daarnaar vraagt zegt ze: “Mijn ouders komen uit Limburg; zij vonden het gewoon een mooie naam. Mijn vriend Hans, eind dit jaar mijn man, komt uit Scheveningen. En in zijn familie heb ik wel eens gehoord dat mijn naam daar veel voorkomt”. Dit jaar is ze 33 geworden.
Een uitgebreid interview met dr. Immy Ketelslegers is te lezen in het juninummer van MSzien, het digitale magazine van MSweb (klik hier en kijk in MSzien 2014 (2)). Een reportage van de Kinder MS-dag lees je hier.
Door: Raymond Timmermans – Geplaatst: 14 juli 2014
Dit bericht heeft 0 reacties