eadKindmetMS-nieuws-avonexHoe goed werkt een MS-medicijn bij kinderen die zelf MS hebben? Dat wilden ze in Italië weten. Onderzoekers hebben daarom 52 kinderen met MS onderzocht. Deze kinderen waren allemaal jonger dan 16 jaar. Wat bleek? Het medicijn doet inderdaad iets voor deze jonge patiëntjes.
Het onderzoek ging over interferon beta-1a, misschien ken je dit medicijn beter als Avonex. De kinderen uit het onderzoek gebruikten Avonex al minstens een half jaar. Daarnaast wisten ze al zo’n twee jaar dat ze MS hebben. Bij volwassenen kan Avonex helpen. Maar is dat ook zo bij kinderen?

Om hier achter te komen, deden de onderzoekers onderzoek naar het bloed. Ook bekeken ze hoe goed de kinderen konden lopen en bewegen. Deze twee onderzoeken hebben ze iedere 3 maanden opnieuw gedaan. De kinderen hebben zo tussen de 1,5 en 3,5 jaar Avonex gebruikt. Toen konden de onderzoekers melden dat de kinderen minder schubs per jaar kregen dan voordat ze Avonex gebruikten. In plaats van gemiddeld 1,9 schub per jaar, hadden ze nu maar 0,4 schub per jaar. Ook konden de kinderen iets beter lopen en bewegen.

De conclusie is dus dat Avonex ook werkt bij kinderen. Zij hadden verder ook niet veel last van de behandeling. Wel hadden gemiddeld twee van de drie kinderen lichte bijwerkingen. Dit was bijvoorbeeld hoofdpijn of klachten die je kunt voelen als je griep hebt.

Bron: Ghezzi A et al.- Immunomodulatory Treatment of Early-onset MS (ITEMS) Group; Gallarate, Italy.
Neurological Sciences 2007 Jun; 28(3):127-32.
Zie ook www.msweb.nl; augustus 2007

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *