
Onderzoekers uit Denemarken hebben gekeken naar kinderen die na hun diagnose wel of niet snel met MS-remmers begonnen. De conclusie van hun onderzoek is dat kinderen met MS, net als volwassenen, beter zo snel mogelijk kunnen starten met medicatie.
Eerder onderzoek laat zien dat volwassenen het beste snel met medicijnen kunnen beginnen. Bij kinderen met MS is dit nog niet goed onderzocht. Kinderen met MS hebben vaak meer schubs en laesies en daardoor is het verloop anders dan bij volwassenen. Daarom is het belangrijk om te kijken of medicijnen voor kinderen met MS goed werken.
Onderzoek
Deense onderzoekers (de Deense MS-Registratie) zijn bij elkaar gaan zitten om mensen met MS te bestuderen die nog kind waren toen ze de diagnose kregen (nog geen 18 jaar). Zij waren in of na 1980 geboren en startten met remmende medicatie tussen 1998 en 2018. De onderzoekers maakten 2 groepen. In de ene zaten 140 kinderen die binnen 2 jaar na de diagnose met medicatie begonnen. In de tweede groep zaten 151 kinderen die pas later met medicatie begonnen.
De kinderen werden ruim 7 jaar gevolgd. Er was geen verschil in risico op schubs tussen de groep die vroeg en de groep die laat begon met MS-remmers. Kinderen uit de tweede groep hadden wel méér kans (2,5 keer méér) om een EDSS-score van 4 te bereiken. Met ieder jaar steeg die kans met 17%. Ieder jaar dat later gestart werd met medicatie, bleek de kans op EDSS-verbetering met 10% te verlagen.
Lees hier wat de EDSS-score is.
Conclusie MS-remmers bij kinderen
Later (na 2 jaar na de diagnose) starten met remmende medicatie is niet verstandig. Het zorgt er bij kinderen met MS voor dat zij sneller een EDSS-score van 4 bereiken en sneller achteruitgaan. Hierdoor hebben ze minder kans om weer te verbeteren op de EDSS-schaal. Dus ook voor kinderen met MS is het belangrijk om snel te starten met remmende medicatie.
Door: Redactie MSkidsweb
Bron: Tine Iskov Kopp, Morten Blinkenberg, Thor Petersen, Per Soelberg Sorensen, Melinda Magyari; Copenhagen University Hospital, Aarhus University Hospital, Rigshospitalet Glostrup, Denmark, Multiple Sclerosis and Related Disorders 2020 Jan 17
Samenvatting
Laatste nieuws
Uitgeknipt
Hier lees je verhalen die over MS gaan: onderzoeken die zijn gedaan of artikelen die…
Onzichtbare klachten
Hier leggen we uit wat onzichtbare klachten zijn en hoe het is om hier last…
Dit bericht heeft 0 reacties