817MS_XtraNeuroloogDokterhamerMS bij kinderen is de vorm van MS waarbij je terugvallen (Schubs) hebt. Mogelijk heeft een virus, het Epstein-Barr virus er mee te maken. Canadese onderzoekers willen meer weten over dit virus en wat het betekent voor de klachten bij MS en hoe dit in zijn werk gaat.

Er werden 137 kinderen met MS uit allerlei gebieden ondervraagd. 96 gezonde kinderen werden uitgezocht voor de controlegroep, zodat ze later konden vergelijken. Op één na hadden alle kinderen MS met terugvallen.

Zij onderzochten de kinderen door een vaste vragenlijst in te vullen. Met vragen over hoe het op school ging en hoe ze zich lichamelijk voelden. Ze keken hoe gehandicapt de kinderen met MS waren. In een laboratorium werd er bloed geprikt. In het bloed werd gekeken of er reactiestoffen voor vijf virussen waren. Als je wel eens in contact bent geweest met een virus, gaat je lichaam reactiestoffen maken om het virus te verjagen.

De eerste MS-aanval leek bij 22 kinderen om een spontane ontsteking van de hersenen en de ruggengraat te gaan. Die kinderen waren bij deze klachten zo’n 7 jaar oud. Dat was jonger dan de kinderen die andere klachten hadden, deze kregen hun eerste aanval op een leeftijd tussen 11 en 12 jaar oud.

Klachten houden en gehandicapt raken hadden 15 van de 120 kinderen, binnen vijf jaar. Daarbij is de score om te kijken wat je allemaal nog kan bijgehouden. Bij 23 kinderen werden de schoolcijfers lager, dit had ook te maken met hoelang deze kinderen ziek waren. Hoe langer, hoe slechter de cijfers.

Meer dan 108 kinderen met MS waren ziek geweest door het Epstein Barr-virus, dit is 86 procent. De kinderen woonden op verschillende plekken.
In de controlegroep waren 61 kinderen in contact geweest met het virus, dit is 64 procent.
Dus waren er meer kinderen die MS hadden na het virus.

De onderzochte kinderen met MS en de gezonde kinderen in de controlegroep verschilden niet.
Ze hadden dezelfde soort kinderziektes gehad. Ook waren ze in dezelfde maanden jarig, kwamen uit even grote gezinnen en waren soms de oudste, soms de jongste of de middelste.

Bron: Banwell B et al-The Hospital for Sick Children, University of Toronto, ON, Canada.-Lancet Neurol. 2007 Sep;6(9):773-81
Klik hier voor een samenvatting in het Engels.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *