
Het Kinderhersencentrum opende op zaterdag 25 juni het eerste ‘Kinderhersenlab’ van Nederland in het Sophia Kinderziekenhuis van het Erasmus MC. Het Kinderhersencentrum wil de ontwikkeling van kinderen volgen en hen betere zorg geven. Het gaat hierbij om kinderen die aandoeningen hebben aan het hoofd, hersenen en zintuigen.
In het Kinderhersencentrum komen jaarlijks zo’n 5.000 kinderen. Het grootste deel heeft een combinatie van (zeldzame, aangeboren) aandoeningen van hersenen, hoofd en zintuigen. Denk aan kinderen met een hersentrauma, gezichtsafwijking, epilepsie, MS of autisme op zeer jonge leeftijd.
De Meetkamers en het Zelfportret

Het Kinderhersenlab verzamelt op een speelse manier informatie bij kinderen met een neurologische aandoening. In drie verschillende ruimten doen de kinderen IQ-, spraak- en taaltesten. Daarnaast kiezen ze zelf een digitale avatar (een soort animatiefiguur) en die vertelt wat ze moeten doen. Zo volgen ze een route door de verschillende ruimten. Aan het einde bekijken de kinderen hun uitslagen in het ‘Zelfportret’, een soort kinderpatiëntendossier dat speciaal voor hen wordt gemaakt.
Het is moeilijk te voorspellen hoe een hersenaandoening zich gaat ontwikkelen. Soms vragen ouders zich na de diagnose ook vaak af: gaat mijn kind ooit lopen, spreken of voor zichzelf zorgen in de toekomst? ‘Wij hebben vaak geen antwoord op die vragen. Daar willen wij verandering in brengen’, vertelt neurochirurg en hoofd van het Kinderhersencentrum Marie-Lise van Veelen.
Samenwerking
Het lab kan veel kinderen met aandoeningen aan het hoofd, hersenen en zintuigen op dezelfde manier meten. Deze problemen zijn vaak verschillend, toch hebben zij vaak dezelfde soort chronische lichamelijke klachten. Van Veelen: ‘Bijvoorbeeld spraakproblemen. Hoe los je die problemen op? De oplossing kan per ziekte anders zijn, maar misschien ook niet. Zo leren we van de verschillen en overeenkomsten. Ook snappen we beter hoe ziektes ontstaan. En we leren wat we kunnen veranderen of verbeteren door therapie.’
Van Veelen zegt ook: ‘Door goede samenwerking tussen de wetenschap en de zorg ontstaan nieuwe ideeën en hebben we sneller resultaat voor de kinderen’. De nieuwe technieken en goede samenwerking met de TU Delft helpen hierbij.
Feestelijke opening Kinderhersenlab
Het Kinderhersenlab wordt op zaterdag 25 juni feestelijk geopend. Ook de bekende hersenprofessors Erik Scherder en Eveline Crone zijn aanwezig. Het lab is mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van het Sophia. Kijk hier voor meer informatie. Of lees hier het uitgebreide interview met de twee ontwerpers.
Door: Redactie MSkidsweb
Bron: Website Erasmus MC
Wil je meer nieuwsberichten lezen over MS bij kinderen? Klik hier.
Dit bericht heeft 0 reacties