Door onderzoekers is gekeken naar de behandeling van MS bij kinderen met dimethylfumaraat (Tecfidera) tabletten. Dit medicijn lijkt ook voor hen veilig te zijn en wordt in het algemeen goed door kinderen verdragen. Nu we dit weten, willen de onderzoekers weten of dit medicijn ook echt helpt bij kinderen die MS hebben.

Free_pillen_03_200x125MS komt maar weinig voor bij kinderen: ongeveer 2 tot 10 van alle 100 volwassen MS-patiënten hadden hun eerste aanval toen ze nog kind waren. In vergelijking met volwassenen hebben kinderen met MS relatief meer aanvallen in het begin van de ziekte. Het is dus heel belangrijk dat er ook voor kinderen een goede behandeling is van MS.

Interferon en copaxone

Naar de medicijnen interferon en copaxone bij kinderen is al onderzoek gedaan. Deze eerstelijnsmedicatie (medicijnen die de beste resultaten gaven gedurende langere tijd) wordt al gegeven aan sommige kinderen met MS. Dit zijn medicijnen die je via een injectie krijgt. Helaas is er nog niet voldoende ervaring met de nieuwe orale medicatie (medicijnen in een pil die je kunt doorslikken). Dat is natuurlijk minder vervelend dan geprikt worden. Tecfidera is zo’n medicijn.

Interferon en copaxone werken bij kinderen helaas niet altijd zoals we zouden willen. Ook zijn er soms vervelende bijwerkingen. Daarom is het belangrijk dat de veiligheid van nieuwe MS-medicijnen ook bij kinderen wordt onderzocht.

Twee ziekenhuizen

In dit onderzoek staan de ervaringen van twee verschillende ziekenhuizen met de behandeling van kinderen met MS met dimethylfumaraat. Het gaat om 2 verschillende Amerikaanse universitaire ziekenhuizen: ‘Yale University’ en ‘the University of Colorado’.

13 kinderen met MS kregen dimethylfumaraat gedurende gemiddeld 15 maanden. Bij 5 kinderen (38%) werd dimethylfumaraat gegeven als eerstelijns geneesmiddel.

Bij 10 kinderen (77%) kon de dosering worden opgebouwd tot volwassen doseringen van 2 maal per dag 240 mg. 9 kinderen zijn tenminste 12 maanden gevolgd na het starten van dimethylfumaraat. Bij 8 van hen bleef het aantal MS aanvallen gelijk, of werd het minder. Bij 3 van de 9 kinderen waren na een jaar nieuwe afwijkingen op de MRI-scan te zien. Eén van hen had de medicatie ook niet trouw ingenomen.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen waren: blozen (bij 8 van de 13 kinderen, 62%), maag- en darmklachten (7 van de 13, 54%), huiduitslag (3 van de 13, 23%) en algeheel niet lekker voelen (2 van de 13, 15%).

Drie kinderen zijn met de behandeling gestopt vanwege bijwerkingen. Geen van de kinderen die meededen aan het onderzoek hadden afwijkingen in hun bloedwaarden. Verder zijn er geen infecties tijdens de behandeling geweest.

Conclusie

De conclusie uit het onderzoek is dat behandeling met dimethylfumaraat tabletten veilig lijkt voor kinderen. Ook verdragen ze het medicijn in het algemeen goed. Op dit moment wordt onderzocht of dimethylfumaraat goed werkt als behandeling bij kinderen met MS: of het achteruitgang van de ziekte afremt.

Door: Redactie MSkidsweb

Bron: Makhani N, Schreiner T., Department of Pediatrics, Yale University School of Medicine, New Haven, Connecticut; Department of Neurology, Yale University School of Medicine, New Haven, Connecticut., Department of Pediatrics, Children’s Hospital Colorado, University of Colorado, Aurora, Colorado; Department of Neurology, Children’s Hospital Colorado, University of Colorado, Aurora, Colorado.
Pediatric Neurology 2016

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26996405

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *