08eNieuws13_dokterHet begin van de ziekte MS ligt meestal tussen twintig en veertig jaar en komt minder vaak voor bij mensen van achttien jaar of jonger.
Naar het verloop van ‘kinderMS’ (MS die al op kinderleeftijd begint) is nog niet veel onderzoek gedaan. De uitkomsten uit goed onderzoek hiernaar kunnen misschien de behandelmethoden verbeteren.

Onderzoekers uit Wales zochten patiënten bij wie de ziekte is begonnen vóór hun 18e jaar. Informatie over hun ziekteverloop vergeleken zij met de gegevens van patiënten bij wie de MS zich op volwassen leeftijd had geopenbaard.

De onderzoekers vormden zo een groep van 111 patiënten met ‘kinderMS’ uit een groep van 2068 mensen met MS. Kennelijk heeft ongeveer vijf procent van de mensen met MS die ziekte al op kinderleeftijd. Er waren tussen volwassenen en kinderen geen duidelijke verschillen in geslacht, MS in de familie, het aantal schubs, het behoren tot een bepaald ras of de klinische symptomen bij presentatie.

De tijd tussen de eerste en de tweede schub was langer (5 tegen 2.6 jaar) en primair progressieve MS kwam minder voor (0.9 % tegen 8.5 %) bij ‘kinderMS’.
Bij ‘kinder-MS’ duurde het ook langer tot de secondair progressieve fase begon (32 tegen 18 jaar). Dat gold ook voor het bereiken van de EDSS-scores van respectievelijk 4,6 en 8.

Wel blijkt dat de secondaire fase bij de kindergroep op een zeven tot twaalf jaar jongere leeftijd begint dan bij mensen die de ziekte kregen toen ze al volwassen waren.

Geplaatst: 4 januari 2013 – Door: Redactie MSkidsweb – Bron en uitgebreidere onderzoeksresultaten: MSweb

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *