de1BiebuitgekniptziekkindChronisch zieke kinderen zijn positiever ingesteld dan gezonde leeftijdsgenoten. ‘Chronisch ziek’ betekent dat je een ziekte hebt die niet meer overgaat, zoals MS. Zieke kinderen richten zich vooral op positieve gevoelens om het leven zo prettig mogelijk te houden. Dat melden onderzoekers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis woensdag op basis van een onderzoek onder honderd tieners.

Gezonde kinderen zijn naast blij ook regelmatig bang of boos. Zieke kinderen richten zich liever op positieve dingen. Dit zeggen orthopedagoog Coralie Fuchs en filosoof Stefan van Geelen. Chronisch zieken zouden zich graag van hun sterke kant laten zien voor ouders, school en vriendjes en vriendinnetjes.
Toch is het toelaten van negatieve gevoelens voor een ziek kind volgens de onderzoekers helemaal niet erg. Het zou juist erg goed zijn om de ziekte in hun leven een plaats te geven. Het toelaten van deze gevoelens zou namelijk minder energie kosten dan het wegstoppen ervan.

Tachtig van de onderzochte kinderen tussen 14 en 18 jaar waren chronisch ziek, de anderen gezond. De resultaten die de onderzoekers woensdag bekend hebben gemaakt, zijn voorlopig. In december volgen de definitieve onderzoeksresultaten. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis is verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Bron: Dagblad de Pers, woensdag 27 februari 2008

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *