Een eerste mogelijke aanval van MS bij kinderen noem je ook wel CIS. Kinderen met zo’n aanval hebben meer kans op ontstekingen met meer aanvallen dan volwassenen.

50cms_xtrakindmedicijnKinderen tussen de 11 en 17 jaar oud krijgen het vaakst en het snelst de diagnose MS na CIS. Dit zijn redenen om ook bij kinderen vroeg te starten met remmende medicijnen. Misschien zelfs al bij kinderen die nog niet een definitieve diagnose MS hebben, maar wel een hoog risico hierop. Dit wordt ook gedaan bij volwassenen met CIS, die een hoog risico op MS hebben.

CIS staat voor Klinisch Geïsoleerd Syndroom. Het is een eerste aanval van wat misschien MS wordt. Dit kan één keer voorkomen, maar ook het begin zijn van chronische aanvallen en aanhoudende ontstekingen (MS). Tot nu toe is nog niet goed gekeken naar verschillen of overeenkomsten tussen volwassenen en kinderen met CIS.

Op dit moment volgen onderzoekers kinderen en volwassenen tussen de 1 en 50 jaar oud met CIS. Ze vergelijken eigenschappen van de mensen met CIS en het verloop van de ziekte in drie leeftijdsgroepen; 1-10, 11-17 en 18-50 jaar oud.

In totaal doen 353 kinderen en volwassenen met CIS mee aan dit onderzoek. 218 van hen kregen in de loop van de tijd de diagnose MS. In de groep kinderen tussen de 11 en 17 jaar krijgen de meesten uiteindelijk MS, namelijk 83,5%. In de andere leeftijdsgroepen samen is dat 50%.

Ook zit bij kinderen de kortste tijd tussen CIS en de diagnose MS. Het aantal aanvallen per jaar bij kinderen onder de 18 jaar is 0,65. Bij volwassenen boven de 18 is dit 0,43 aanvallen per jaar. Dit geeft aan dat er een meer actief ziektebeloop is bij kinderen.

Door: Angelique
Bron: MSweb

Gepubliceerd op MSweb: 14-12-2016

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *