
Behandelopties: Feiten voor ouders
Wanneer je een kind hebt met MS zijn er veel behandelingen mogelijk om je kind te helpen. Sommige behandelopties helpen om de ontwikkelingen van MS te vertragen en andere behandelingen kunnen helpen om de symptomen te verlichten.
Lees verder om te lezen wat allemaal mogelijk is om, samen met het behandelteam, te doen voor je kind.
Disease Modifying Therapies (DMT’s)
Disease Modifying Therapies (DMT’s) zijn behandelopties die gericht zijn op het beperken van het aantal nieuwe opvlammingen en nieuwe laesies. Ook voorkómen ze dat het functioneren achteruitgaat en zorgen ze dat minder nieuwe symptomen zich ontwikkelen.
De behandelingen die in Nederland aan kinderen worden gegeven zijn allen door het Zorg Instituut Nederland (ZIN) goedgekeurd. Door vroeg te beginnen aan een DMT kan op de lange termijn verbetering ontstaan. Zo kunnen er minder schubs zijn en kan de eventuele achteruitgang in zijn geheel uitgesteld worden.
Helaas horen bijwerkingen wel bij de behandelingen. De één is erger dan de andere. Sommige bijwerkingen zal een arts monitoren en andere bijwerkingen zijn merkbaar voor je kind zelf. Het is goed om hierover in gesprek te blijven. Per behandeling zal dit anders zijn, de arts zal hier uitleg over geven.
Symptomatische medicatie
In aanvulling op de DMT behandeling zijn er ook medicijnen beschikbaar om specifieke MS-klachten te behandelen. Het ligt eraan waar je kind behoefte aan heeft, maar er zijn aanvullende medicijnen voor bijvoorbeeld:
- Pijn
- Vermoeidheid
- Duizeligheid
- Spierspasmes
- Spierstijfheid
- Blaasproblemen
- Darmproblemen
- Problemen met het zicht
- Mentale gezondheid
Bovenstaande klachten kun je altijd met de behandelend art of MS-verpleegkundige bespreken. Wellicht zijn er mogelijkheden die het voor je kind makkelijker maken om met deze symptomen om te gaan.
Wanneer je kind een opvlamming heeft met nieuwe klachten, kan de arts een stootkuur voorschrijven van methylprednisolon of andere corticosteroïden. Dit kan helpen om een schub sneller af te laten nemen.
Wanneer je kind nieuwe klachten en symptomen ontwikkelt, laat dit dan altijd aan de arts weten. Zo kunnen passende behandelingen of medicatie worden gestart.
Revalidatietherapie
MS kan het fysieke en cognitieve gedrag van je kind beïnvloeden op verschillende manieren.
Om je kind te helpen leren om met fysieke klachten om te gaan met dagelijkse activiteiten kan je kiezen voor revalidatietherapie. Dit kan ook helpen als je kind zich moet aanpassen aan de ‘nieuwe ik’ met MS.
In een revalidatietraject kan bijvoorbeeld gewerkt worden met:
- Fysiotherapie: hier kan je denken aan oefeningen. Dit kan ingezet worden voor specifieke klachten. Maar ook om spieren sterker te maken en evenwicht, balans en coördinatie te verbeteren. Wanneer je kind een hulpmiddel gebruikt, kan een fysiotherapeut helpen om dit op een juiste manier te doen.
- Ergotherapie: het doel van een ergotherapeut is je kind te helpen om technieken te leren om de dagelijkse routine zo goed mogelijk te kunnen doen. Denk hierbij aan handige tips en trucs om het energielevel in balans te houden. Of om dingen aan te passen waardoor dingen op school of thuis handiger zijn voor je kind. Een ergotherapeut kan samen met je kind de dag zo energiezuinig mogelijk indelen en daar waar aanpassingen nodig zijn deze benutten.
- Logopedist: deze kan helpen wanneer het praten lastig is of wanneer je kin zich veel verslikt.
- Cognitief therapeut: oefeningen om je cognitie op peil te houden. Denk hierbij aan denk en geheugenvaardigenheden.
- Psycholoog: omgaan met MS kan (heel) moeilijk, emotioneel en angstig zijn. Een psycholoog kan je kind helpen zijn weg te vinden in de omgang van alle gevoelens die hij of zij ervaart.
Krijgt je kind problemen met communiceren, concentreren of bewegen? Of krijgt hij of zij een energiedip? Laat dit dan altijd aan het revalidatieteam weten. Zij kunnen helpen om de therapie hierop aan te passen.
Veranderingen in leefstijl
Naast medicatie en revalidatie kun je zelf ook dingen doen om je kind te helpen. Een gezonde leefstijl kan de MS ten goede komen.
Structuur en routine zijn aan te raden wanneer je kind last heeft van vermoeidheid en energie. Verder is het verstandig om gezond te eten. Er is niet één specifiek dieet voor MS-patiënten. Wel zijn er meerdere stromingen op het gebied van eten en MS. Sommige mensen eten volgen het ‘eet anders van MS anders’-dieet, andere mensen zweren bij het dieet van dr. Wahls of Dr. Jellinek. Op vaste tijden sporten of oefeningen doen zorgt ook voor structuur.
Tot slot
Een snelle en vroeg ingezette behandeling van MS kan helpen om je kind zo lang mogelijk stabiel te houden en de kwaliteit van leven met MS hoog te houden.
Verschillend per kind en behoefte zijn er diverse behandelopties. Voor de één is het goed om te starten met een behandeling. Voor de ander volstaat (voorlopig) een revalidatietraject.
Bespreek de gezondheid, veranderingen en wensen en twijfels altijd met het behandelend team. Zo kan per situatie gekeken worden naar de beste behandeling voor jouw kind.
Door: Jody Mooij
Bron: Healthline
Wil je meer artikelen lezen over MS bij kinderen? Klik hier.
Oorspronkelijk gepubliceerd op 11-01-21
Laatste nieuws
Interview Juf met MS, deel 2
In deel 1 van het interview met juf Elise leerde Ruben wat MS is en…
Interview Juf met MS, deel 1
Juf Elise van de Theresiaschool in Bilthoven heeft MS. Maar wat is dat eigenlijk? Ruben…
Frame Schaatsen
Frame Schaatsen Heb jij al gehoord van Frame Schaatsen? Door deze nieuwe manier van schaatsen,…
Dit bericht heeft 0 reacties