
Is de terugval van mijn kind met MS een noodgeval?
Wanneer ga je naar het ziekenhuis?
MS is een chronische aandoening die kan veranderen in de loop der tijd. Nieuwe klachten kunnen ontstaan en bestaande klachten kunnen erger worden. Dit wordt ook wel een schub, aanval, opvlamming, relapse of exacerbatie genoemd.
Als je een kind hebt met MS kan hij of zij milde klachten hebben. Deze klachten kunnen na een tijdje uit zichzelf weer minder worden of zelfs helemaal wegtrekken. In de meeste gevallen zijn de opvlammingen mild. Wanneer de klachten erger worden, kun je ervoor kiezen om contact op te nemen met de behandelend arts. In uitzonderlijke gevallen kan het nodig zijn om naar de Spoedeisende Hulp (SEH) te gaan.
Lees verder om te meer te weten te komen over erge opvlammingen en wanneer je kan overwegen contact op te nemen met een arts.
Herken een noodgeval
Voor de meeste schubs is het niet nodig meteen naar een arts te gaan om een behandeling te starten. Maar soms zijn er MS-symptomen die wel acute behandeling nodig hebben. In sommige gevallen kan het zijn dat de aanval getriggerd is door een infectie. Dan is het nodig om dit te bespreken met een behandelend arts.
Wanneer je kind MS heeft, kan het als een noodgeval aanvoelen wanneer je kind:
- Plotseling zicht verliest;
- Plotseling de benen minder kan gebruiken (staan en lopen kosten moeite);
- Niet goed kan functioneren door heftige pijnen;
- Veranderingen van MS-klachten heeft door griep, verkoudheid of een andere infectie;
- Pijn of moeite heeft met plassen;
- Hoge koorts heeft.
Wanneer je kind één (of meerdere) van bovenstaande klachten ervaart, is het verstandig om contact op nemen met de neuroloog of MS-verpleegkundige. Zij kunnen bepalen of je met je kind (zo snel mogelijk) langs moet komen of dat je kind meteen naar de SEH moet.
Wanneer je kind moeite heeft met ademhalen of buiten bewust zijn raakt, bel dan altijd 112.
Behandeling van een (heftige) schub
Om een (heftige) schub te behandelen, wordt vaak een kortdurende behandeling met methylprednisolon gegeven. Deze behandeling kan oraal, dus met pillen. Maar ook met een infuus wordt dit medicijn vaak gegeven. Methylprednisolon kan de klachten van de schub verminderen en ervoor zorgen dat de schub sneller overgaat.
Er zitten wel wat bijwerkingen aan een kortdurende behandeling met methylprednisolon, bijvoorbeeld:
- Maagklachten
- Grotere eetlust
- Slaapproblemen
- Stemmingswisselingen
- Hoofdpijn
- Uitslag
- Vieze smaak in de mond
Waarschijnlijk heeft je kind alleen tijdens of vlak na de behandeling last van deze bijwerkingen.
Wanneer je methylprednisolon voor langere tijd gebruikt, zijn de bijwerkingen heftiger. Dit wordt dan ook niet vaak gedaan. De eerder genoemde bijwerkingen zijn veelal van korte duur.
Nazorg
Wanneer je kind is opgenomen in het ziekenhuis is het goed om dit te laten weten aan andere mensen die jouw kind behandeld vanwege de MS. Therapeuten of artsen die aan het ziekenhuis verbonden zijn, krijgen vaak automatisch een melding. Voor school is het ook goed om te weten wat er gaande is. Het kan zijn dat je kind daar een tijdje niet heen kan. Misschien kan er wat worden geregeld, zodat je kind thuis wat kan doen voor school om niet teveel te hoeven missen.
Revalidatietherapie
Als een terugval bij je kind zorgt voor psychische of cognitieve klachten kan een revalidatietraject een oplossing zijn. Een revalidatietraject kan helpen om te herstellen. Ook kan het je kind helpen om zich aan te passen aan de situatie.
Je kunt denken aan:
- Ergotherapie, als je kind het lastig vindt om te gaan met de nieuwe klachten. Of als het moeilijk is om dingen voor school te doen.
- Fysiotherapie, als je kind problemen heeft met bewegen. Er kunnen oefeningen zijn die jouw kind kunnen helpen.
- Logopedie: als je kind moeite heeft met spraak of slikken kan een logopedist helpen.
- Een (kinder)psycholoog: wellicht kan deze vorm van therapie je kind helpen met het omgaan van de diagnose en alle dingen die erbij komen kijken.
Medicijnen
Als je kind nieuwe klachten krijgt tijdens een schub kan de arts medicijnen voorschrijven om deze klachten te verlichten. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:
- Pijn
- Vermoeidheid
- Blaasproblemen
- Darmproblemen
Tot slot
Als je het vermoeden hebt dat je kind een schub heeft, neem dan altijd contact op met de behandelend arts of MS verpleegkundige. Zij kunnen inschatten of sprake is van een noodgeval en je helpen en adviseren wat te doen. Voor de neuroloog is het goed om te weten waar jouw kind last van heeft. Als de neuroloog goed op de hoogte is van de klachten kan hij of zij ook goed inschatten wat te doen met nieuwe klachten of een opvlamming.
Door: Jody Mooij
Bron: Healthline
Meer lezen over kinderen met MS? Klik hier.
Laatste nieuws
Dagboek Boris: Sofie, een strenge trainer (4)
Interview Juf met MS, deel 2
In deel 1 van het interview met juf Elise leerde Ruben wat MS is en…
Interview Juf met MS, deel 1
Juf Elise van de Theresiaschool in Bilthoven heeft MS. Maar wat is dat eigenlijk? Ruben…
Dit bericht heeft 0 reacties