Mijn vader (of moeder) heeft MS. Krijg ik het dan ook? Als kind met een vader of moeder die MS heeft, vraag je je dat vast wel eens af. Je vraagt je dan in feite af: is MS erfelijk?

Genen

e9bMS_XtraKindErfelijkSommige ziektes zijn ‘erfelijk’. Dat betekent dat als iemand in je familie een ziekte heeft, bijvoorbeeld je oma of je broertje maar vooral je vader of moeder, dat de kans dan groter is dat jij die ziekte ook krijgt. Luister goed, het gaat om de ´kans´! Niet dat je het ook echt krijgt.

Erfelijkheid zit in de genen. De genen krijg je van je vader en moeder. In de genen zit de code voor de bouwstenen van je lichaam. Zij bepalen of je bijvoorbeeld blond of bruin haar krijgt of een kleine of een grote neus.

Wetenschappers hebben al best veel onderzoek gedaan naar MS en erfelijkheid. Ze hebben ontdekt dat MS een heel klein beetje erfelijk is. Als je vader of moeder MS heeft, dan heb je twee procent meer kans op de diagnose MS dan wanneer je ouders geen MS hebben. Ben jij de helft van een eeneiige tweeling en heeft je tweelingbroer of zus MS, dan is de kans dat jij MS krijgt groter, namelijk 30 procent. Maar ben je de helft van een twee-eiige tweeling dan is die kans maar 3 procent. MS zit dus in de genen maar welke genen dat precies zijn, dat is nog onbekend.

Milieu

Er zijn ook ziektes die verband houden met het ´milieu´, met de omgeving waar je woont. Mensen wonen bijvoorbeeld vlakbij een fabriek waar altijd vieze stoffen uit de schoorsteen komen. Als in die buurt heel veel mensen dezelfde ziekte krijgen, dan is die ziekte misschien wel het gevolg van de plek waar je woont. Het ‘milieu’ heeft ook met je leefgewoonten en je directe omgeving te maken zoals roken of de rook van anderen inademen.

De wetenschappers dachten lange tijd dat je de oorzaak van MS moest zoeken in het milieu. MS komt bijvoorbeeld veel meer voor in landen ver van de evenaar dan in landen dicht bij de evenaar. Ook denken onderzoekers dat er misschien een verband bestaat tussen een virus en MS. Kortom, MS blijkt een ziekte te zijn waarbij factoren uit het milieu plus de erfelijke aanleg samen bepalen of iemand de ziekte krijgt. Daarom noem je MS een multifactoriële aandoening.

Grote vraag

Welk erfelijk gen bepaalt of je wel of niet MS krijgt? Dat is de grote vraag waar veel onderzoek naar wordt gedaan. MS wordt in ieder geval niet door één gen bepaald. Er zijn misschien wel zeven of acht genen van invloed bij het ontstaan van de ziekte. Daarom noem je MS een multigene aandoening.

Conclusie

Erfelijkheid speelt een rol bij het krijgen van MS. De kans dat je MS krijgt, wordt mede bepaald door de aanleg die je van je ouders hebt meegekregen. Maar we weten nog niet welke gen/genen die aanleg bepaalt. Het ‘milieu’, de factoren uit je omgeving, spelen waarschijnlijk ook een rol, maar ook daarvan weten de onderzoekers nog niet precies welke factoren dat zijn.

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. hallo
    ik heb sinds 6 april jl de diagnose ms gekregen. heb twee volwassen dochters en ben bang dat zij erfelijk belast worden

    1. Hallo, wat vervelend om te horen dat je de diagnose MS hebt gekregen. We snappen je zorgen, maar de kans dat je dochters ook MS hebben, is maar klein. Helaas weten de onderzoekers nog steeds niet hoe erfelijk de ziekte precies is. Gelukkig is het zeker niet zo dat iedere ouder met MS dit doorgeeft aan haar kind(eren). Sterkte met alles!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *