Deze vraag is niet zomaar met ja of nee te beantwoorden. Van sommige MS-klachten kun je last hebben op school. We noemen er een paar:
201MS_XtraKindNaarSchool

  • iets onthouden
  • praten
  • opletten en aandacht bij de les houden
  • oogproblemen als je bijvoorbeeld slechtziend bent

Vertel op school over MS

Het is moeilijk om voor een proefwerk te leren als je iets niet goed kunt onthouden. Als je niet goed kunt zien, is het vervelend als je niet kunt lezen wat de juf of meester op het bord schrijft. En als je het lastig vindt om op te letten, is luisteren naar iemand in de klas vermoeiend. Vaak helpt het wanneer iemand op school vertelt over MS. Je ouders kunnen dat doen aan de directeur en de juf of meester bijvoorbeeld. Leraren kunnen daardoor beter rekening houden met de ziekte. Zo kun je als je slechtziend bent bijvoorbeeld vóór in de klas komen te zitten om het bord beter te zien. Als je het moeilijk vindt om je aandacht bij je werk te houden kun je extra tijd krijgen om een test te maken.

Rugzakje

Als het nog niet veel beter gaat, kunnen je ouders een ‘rugzakje’ aanvragen. Dat is de naam voor extra geld dat de regering aan jouw school kan geven om te helpen. Daarmee kunnen hulpmiddelen worden gekocht om beter te lezen en schrijven. Of er wordt een speciale leerkracht aangesteld door school die jou extra kan helpen. Wanneer je heel slecht kunt zien, kan het goed zijn om naar een speciale school te gaan. Er bestaan scholen voor blinden en slechtzienden.

Mytylschool

Soms is dit ook niet de beste oplossing. Zeker als je meer MS klachten hebt. Er zijn speciale scholen zoals een mytylschool. Dat is een aangepaste school voor kinderen met een handicap. Daar kan je precies hetzelfde leren als op een gewone basisschool of als in het voortgezet onderwijs. Voor ieder kind wordt apart bepaald hoe snel het nieuwe dingen kan leren. Soms zijn er op zulke scholen rusttijden als je snel moe wordt. Voor hobby’s als muziek en sport wordt hier tijd vrij gemaakt. Tijdens de lessen kun je naar therapieën zoals fysiotherapie en logopedie. Dat hoeft niet na schooltijd.
Dus: ook kinderen met MS gaan gewoon naar school!

Geplaatst op MSkidsweb: 28-04-2010

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *