
Onderzoek en tips bij cognitieve problemen (deel 1)
Als je MS hebt, kun je te maken krijgen met cognitieve problemen. Cognitie is een moeilijk woord voor alles wat te maken heeft met nadenken, aandacht, geheugen en concentratie, maar bijvoorbeeld ook met taal en gedrag. Het gaat om processen in je hersenen die je niet kunt zien, maar die er wel voor zorgen dat jij je dingen kunt herinneren, dat je moeilijke sommen kunt maken of dat je je lang op een taak kunt concentreren. Door MS kan het zijn dat sommige processen niet meer goed werken. Willemijn van der Vlugt doet daar als klinisch neuropsycholoog onderzoek naar. Tijdens de Kinder MS dag 2022 vertelde zij over cognitief onderzoek bij kinderen met MS en gaf ze ook tips wat je kunt doen als je cognitieve problemen krijgt.
Waarom onderzoek?
Van de 10 kinderen met MS krijgen er ongeveer 3 te maken met cognitieve problemen. Daardoor lukt het bijvoorbeeld niet meer zo goed om je op school te concentreren of vind je het ineens moeilijk om sommen te maken. Of je wilt iets vertellen, maar de woorden komen niet. Maar het kan ook zijn dat je sneller boos wordt of dat het niet meer goed lukt om te voetballen. Willemijn onderzoekt hoe het komt dat kinderen met MS cognitieve problemen krijgen en welke problemen dat dan zijn. Dat is nodig, want dan kunnen ze ook kijken hoe ze die problemen minder vervelend of zelfs beter kunnen maken.
Cognitieve problemen
Kinderen met MS kunnen problemen krijgen met:
- Aandacht en concentratie. Je hebt bijvoorbeeld moeite om bij de les te blijven of om je aandacht lang bij een taak te houden.
- Verwerkingssnelheid, dat is de snelheid waarmee informatie in je hersenen wordt verwerkt. Hierdoor duren dagelijkse taken, zoals je lunch klaarmaken of je tas inpakken, langer. Of je krijgt toetsen niet op tijd af.
- Geheugen. Je kunt moeite krijgen met het leren en onthouden van nieuwe informatie. Daardoor wordt je bijvoorbeeld minder goed in rekenen of woordjes leren. Ook zal je eerder afspraken vergeten of je vergeet je boeken in je tas te stoppen.
- Executief functioneren, dat zijn de processen in de hersenen waarmee gedrag wordt aangestuurd. Het lukt je dan niet meer goed om te plannen, waardoor je je huiswerk niet op tijd af hebt of je te laat op school komt. Ook kun je er misschien niet goed mee omgaan als iets anders gaat dan je verwacht had.
- Visuomotoriek, dat is het omzetten van wat je ziet in beweging, dus bijvoorbeeld bij balsporten of schrijven en tekenen. Het kan dan moeilijker worden om met tennis de bal te raken of om de letters goed op papier te zetten.
- Taal. Het lukt je niet om op een woord te komen of je gebruikt een verkeerd woord dat niet past in de zin.
- Tot slot kun je ook heel moe worden van cognitieve problemen.
Het is natuurlijk niet leuk als je merkt dat je last krijgt van een van deze problemen. Maar ook hiervoor geldt dat de klachten bij iedereen weer anders verlopen. Daarom is het goed als jij, je ouders of school in de gaten houden of er veranderingen in jouw cognitieve functioneren optreden. Benieuwd wat kan helpen als je cognitieve problemen hebt? Lees dan ook deel 2 voor de tips en adviezen die Willemijn gaf tijdens de Kinder MS dag 2022.
Deel 2: Onderzoek en tips bij cognitieve problemen, lees je hier.
Laatste nieuws
Dagboek Boris: Sofie, een strenge trainer (4)
Interview Juf met MS, deel 2
In deel 1 van het interview met juf Elise leerde Ruben wat MS is en…
Interview Juf met MS, deel 1
Juf Elise van de Theresiaschool in Bilthoven heeft MS. Maar wat is dat eigenlijk? Ruben…
Dit bericht heeft 0 reacties