
Onderzoek en tips bij cognitieve problemen (deel 2)
In deel 1 las je dat kinderen met MS cognitieve problemen kunnen krijgen en welke klachten je dan hebt. Klinisch neuropsycholoog Willemijn van der Vlugt doet hier onderzoek naar. Tijdens de Kinder MS dag 2022 vertelde zij daarover en gaf ze ook tips wat je kunt doen als je cognitieve problemen krijgt.
Neuropsychologisch onderzoek
Als je merkt dat je cognitieve klachten krijgt, ga je eerst naar je (huis)arts. Die kan je doorverwijzen voor neuropsychologisch onderzoek. Daarbij kijken ze naar je hersenen en je cognitieve problemen. Zo’n onderzoek bestaat uit een gesprek over jouw klachten en een vragenlijst. Ook doen ze testjes en praten ze met school. Tot slot krijg je de uitslag en adviezen hoe je het beste met jouw klachten kunt omgaan.
Tips en adviezen
Willemijn vertelde dat sommige dingen de cognitieve problemen erger maken. Als je bijvoorbeeld heel moe bent, is het moeilijker om je te concentreren op school. Of je vergeet dingen sneller als je niet zo lekker in je vel zit. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen: ga op tijd naar bed, doe leuke dingen en blijf jezelf uitdagen om je hersenen actief te houden. Willemijn gaf nog meer tips.
Bij problemen met het geheugen:
- Nieuwe informatie blijft beter hangen als je het herhaalt. Denk maar aan het leren van Engelse woordjes. Die leer je door te blijven oefenen.
- Zet herinneringen met datum en tijd in je telefoon, zodat je minder vergeet. Als je telefoon dan piept, weet jij weer dat je naar de tandarts moet!
- Deel informatie op in kleine stukjes, zodat je het makkelijker onthoudt.
- Gebruik andere zintuigen, bijvoorbeeld je oren in plaats van je ogen. Als het niet lukt om lang achter elkaar te lezen, kan iemand (of de computer) de tekst voorlezen. Ook plaatjes of filmpjes kunnen helpen.
Bij problemen met aandacht of organiseren:
- Maak haalbare plannen en deel ze op in stukjes. Moet je deze week 5 bladzijden huiswerk maken? Doe dan elke dag 1 bladzijde. Ook een planbord kan helpen. Daarop zie je precies wat je moet doen. Tip: Gebruik een digitaal planbord, dan heb je hem altijd bij je.
- Werk niet te lang achter elkaar, zodat je hersenen rust krijgen.
- Gebruik een koptelefoon om rustig te werken, met of zonder muziek. Probeer uit wat jij fijn vindt.
- Wissel taken af. Leer een bladzijde woordjes, ga buiten spelen, eet een boterham en maak dan die moeilijke sommen. Zo zijn je hersenen actief, in rust en dan weer actief.
- Kijk naar waar je zit op school en thuis. Kun je daar rustig werken? Zoek een plek
- Ruim je kamer op. Dat geeft rust in je hoofd, zodat je je beter kunt concentreren.
Als je MS hebt, moet je soms dingen anders doen. Dat is niet leuk, maar het helpt jou om met je klachten om te gaan. Geef altijd duidelijk aan wat je wel en niet kan. Als je mensen vertelt wat je klachten zijn, begrijpen ze je beter en kunnen ze je helpen. Op school krijg je dan bijvoorbeeld extra tijd voor toetsen of hulp bij het plannen van huiswerk. Blijf zoveel mogelijk doen, maar zorg ook op tijd voor rust. Dat betekent niet dat je op de bank moet liggen: een potje voetbal maakt je hoofd ook leeg! Tot slot nog 1 belangrijk advies van Willemijn: Als de klachten je boos, verdrietig of bang maken, praat dan eens met een psycholoog. Dat is niet gek, maar juist heel dapper!
Deel 1: Onderzoek en tips bij cognitieve problemen, lees je hier.
Laatste nieuws
Wil jij ook je verhaal delen
Ik ben jonge mantelzorger – GLD doc
Lonneke en Jesse zijn jonge mantelzorgers. Wat dat is en waarom het belangrijk is dat…
Dit bericht heeft 0 reacties