e24MS_XtraKindMikkiMikki van der Zwan is 10 jaar oud en woont met haar moeder Anita, vader Bert, broer Barry (14 jaar), hond Lola en hamster Rocky in Broek op Langedijk. Mikki heeft multiple sclerose.

Hoe begon het?
Mikki was 4 jaar oud toen ze vreemde klachten kreeg, waardoor ze in het ziekenhuis moest blijven. Ze had geen zin meer in eten en drinken en kon slecht zien en 3 weken later kreeg ze problemen met lopen. Na een prednisolon kuur en 5 ½ week in het ziekenhuis logeren ging het iets beter met haar. Het duurde een jaar voordat de doktoren erachter kwamen dat Mikki MS heeft.

Hoe gaat het nu met Mikki?
De klachten die Mikki heeft worden langzaam erger. De afgelopen jaren is ze slechter gaan zien. Sinds januari gaat het niet zo goed met haar. Ze kan nog lopen, maar alleen kleine stukjes in huis. Als ze ergens heen wil, zit ze in een rolstoel. Ze is erg duizelig en heel snel moe. Soms voelt ze niet dat ze moet plassen.

Haar moeder helpt haar met aan- en uitkleden. TV kijken gaat niet meer. Ze vindt het erg vervelend, dat ze bijna niks meer kan zien. Ze moet vaak naar het ziekenhuis en dat is niet leuk. Zo heeft ze ongeveer 10 keer een MRI scan gehad. Gelukkig hoeft Mikki niet vaak een nachtje te blijven. Een infuus krijgt ze tijdens een dagopname, zodat ze ’s avonds weer thuis is.

Andere mensen
Haar broer Barry is erg bezorgd. Hij helpt zijn zusje vaak met iets dat ze niet meer goed kan. Andere mensen die Mikki ontmoet, zijn lief voor haar. Ze krijgt gelukkig nooit nare reacties.

Kinderen vragen veel en dat is wel eens lastig. Ze willen bijvoorbeeld alles weten over haar neussonde (een slangetje door je neus waardoor voeding meteen in je maag komt). Mikki heeft dit, omdat ze eten niet lekker meer vindt door alle medicijnen.

School en hobby’s
Mikki zit op een mytylschool in groep 6. Op de vraag of ze het moeilijk vindt op school door multiple sclerose zegt ze meteen: “Nee, juist makkelijk!” Nu het slechter met haar gaat is ze te moe om hele dagen te gaan en dat vindt ze heel jammer. Voordat ze op deze school zat, ging ze naar een ‘normale’ school. Toen ze daar vertelde dat ze ziek is, schrokken haar vriendinnetjes erg. In haar nieuwe klas weet iedereen dat ze MS heeft en ze is de enige met deze ziekte op school. Mikki heeft op school een loupe (Dat spreek je uit als loep. Een groot apparaat, dat alles wat je eronder legt heel groot laat zien) en een laptop met een spraak programma. Ze wil graag braille leren. Dat is een alfabet voor slechtziende mensen.

Paardrijden vindt ze erg leuk en dat kan ze af en toe ook nog doen.
Samen met haar moeder bakt ze graag hamburgers thuis. Dat is het enige dat ze nu graag eet.

Leuke dingen
Door de ziekte maakt Mikki ook wel eens iets leuks mee. Zo heeft ze een doe-een-wens dag en een opkikker-dag gehad. Elk jaar gaat ze naar de MS-dag voor kinderen in de Efteling, daar heeft ze ook een radiospotje voor ingesproken.
Toch heeft ze nog één grote wens: Mikki wil graag zangeres worden!

Heb je een vraag aan Mikki? Stuur deze naar prikbord@mskidsweb.nl.

April 2010 – Door: redactie MSkidsweb

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *