10 jaar MSkidsweb – hoe gaat het nu met Thijs?

Dit artikel is geplaatst in maart 2015.

10jaar-Thijs2005Tien jaar geleden maakten we op MSkidsweb al snel kennis met Thijs (nu 19 jaar). In het Algemeen Dagblad stond toen een artikel waarin hij en zijn moeder aan het woord zijn. Het onderwerp: Thijs heeft vanaf zijn 8e multiple sclerose.

Hij zei toen: “Ik kan er niet zoveel aan doen en ik probeer er niet zo heel erg vaak aan te denken. Die uitvallen zijn niet leuk. Daar schrik ik dan wel eens van. Maar ik weet dat ze weggaan. Bang ben ik dan niet, maar het lijkt zo raar als je gezicht scheef staat.” Heel soms is hij verdrietig. Vanwege vragen van andere kinderen en omdat de injecties met medicijnen vervelend zijn.

Thijs herinnert zich het begin van MSkidsweb nog: “Toen de website net online kwam, had ik daar heel veel steun aan, omdat ik daar allemaal dingen kon vinden over MS. Ik kon informatie vinden over wat mijn ziekte nou precies was en dat vond ik wel fijn.”

10jaar-Thijs2015Hoe gaat het nu?
In 2005 zat Thijs op de lagere school en speelde hij graag voetbal. We zijn benieuwd hoe het nu met hem gaat. Gelukkig komt daar een positief antwoord op: “Het gaat nu heel goed met mij, dit komt ook doordat mijn medicijnen goed werken. Ik heb mijn VMBO-diploma en mijn rijbewijs gehaald en ik zit nu op het MBO. Daar volg ik een opleiding voor onderwijsassistent. Werk of een bijbaantje heb ik niet, maar ik spreek wel veel met vrienden af en doe leuke dingen.”

Vermoeidheid
De MS-klacht waar hij nu het meeste last van heeft, is vermoeidheid. Dit merkt hij bijvoorbeeld als hij het druk heeft met leren. Lichamelijke klachten heeft hij niet echt. Thijs vertelt: “Sinds ik die medicijnen heb, gaat het tot nu toe heel goed met mij. Vroeger had ik nog wel eens bijwerkingen van de medicijnen, maar dat heb ik nu ook niet meer.” Doordat het op dit moment heel goed gaat met Thijs, is het voor hem en zijn familie goed te doen om zijn ziekte een plek te geven in hun leven. Ze hopen natuurlijk dat dit zo blijft.

Tip van Thijs
Op MSkidsweb kijkt Thijs niet meer: “Nee, ik denk dat ik dat niet meer nodig heb en misschien ben ik daar nu ook wel wat te oud voor.” Wél heeft hij een tip voor andere kinderen die ook MS hebben: “Probeer jezelf te blijven en alles uit het leven te halen wat er in zit, dus doe ook leuke dingen. En ook al zit het wel eens tegen: probeer gewoon door te gaan!”

Door: Redactie MSkidsweb
Klik hier om het artikel uit 2005 in het Algemeen Dagblad te lezen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *