Tegen MS kun je verschillende behandelingen en medicijnen gebruiken. Deze behandelingen worden met een moeilijke naam ‘ziekte modificerende therapieën’ genoemd. Wij gebruiken hieronder het woord medicatie.

Voor hele heftige opvlammingen of schubs kun je een prednisonkuur krijgen. Prednison kan ervoor zorgen dat klachten minder vervelend worden. Deze behandeling is kort, maar heel krachtig. Dit kun je krijgen op een hoogtepunt van een opvlamming. Vaak is dit een kuur van drie dagen. Daarna is het wel nodig om rust te nemen, zodat de medicijnen het werk kunnen doen om jou te helpen.

Voor medicatie zijn acht dingen belangrijk om in de gaten te houden.

  1. Veel behandelingen zijn (nog?) niet goedgekeurd voor kinderen onder de tien jaar.
  2. Sommige behandelingen zijn ‘niet geschikt voor kinderen’. Maar je eigen neuroloog kan deze alsnog voorschrijven.
  3. Sommige medicijnen worden wel voorgeschreven voor kinderen, maar zijn niet goedgekeurd voor kinderen. Lees zelf dus altijd hoe je de medicijnen moet nemen, en of je dit wel wilt.
  4.  Je kan verschillende behandelingen nodig hebben. Als je gestart bent met een behandeling kan het zijn dat het niet werkt. Daarna kan  je dan een ander medicijn gaan proberen. Wel altijd in overleg met je arts.
  5. Medicijnen hebben bijwerkingen. Dit kunnen heel vervelende zijn. Maar het kan ook zijn dat je geen last hebt. Neem altijd contact op met je arts als je ergens last van hebt. Voor hem is het ook goed om te weten, zodat hij het behandelplan kan aanpassen.
  6. Sommige medicatie kun je niet gebruiken in combinatie met andere medicijnen die je krijgt. Hiervoor zal de arts contact opnemen met iemand van de apotheek.
  7. Medicijnen kosten heel veel geld. Gelukkig hebben wij in Nederland een mooi systeem. Zo worden de meeste medicijnen die je nodig hebt vergoed.

Een fysiotherapeut en een ergotherapeut kunnen ook fijn zijn. Een fysiotherapeut kan helpen met oefeningen die goed zijn voor je lijf. De ergotherapeut kan je leren om te gaan met veranderingen. Hoe je dingen anders kan aanpakken om te zorgen dat dingen minder energie kosten bijvoorbeeld.

Naast medicijnen zijn andere dingen ook zeer belangrijk. Hierbij kan je denken aan; bewegen, genoeg rust, gezond eten en stress vermijden.

Als je ouder wordt, kan je MS, en de klachten hiervan, veranderen. Daardoor kan je behandelplan ook worden aangepast. Het is belangrijk om hierover te blijven praten met je arts.

In het volgende deel van de Zorggids vertellen we over de juiste mensen om je heen.

Door: Jody Mooij
Bron: Healthline.com

Oorspronkelijk geplaatst op MSkidsweb: september 2020

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *