MS-klachten kunnen per dag, week of maand anders zijn. Veel mensen hebben rustige periodes met weinig klachten. Daarna kan er weer een periode zijn met veel opvlammingen (tijdens een schub) en kunnen klachten erger worden. Als je een dagboekje bijhoudt met klachten en symptomen kan je patronen ontdekken. Zo kan duidelijk worden welke dingen of activiteiten de MS erger maken.

Zorggids dagboekjeBijvoorbeeld: De klachten worden erger met warm weer. Sommige activiteiten kunnen ook een effect hebben. Als je weet welke activiteiten zorgen voor meer klachten dan kan je stappen ondernemen om dit te voorkomen.

Ook als hitte of kou de klachten erger maken is het fijn om te weten. Zo kan je het weerbericht goed in de gaten houden en je activiteiten hierop aanpassen.

Hier zijn wat tips voor het starten van een dagboekje:

  1. Gebruik iets wat je handig vindt. Een schrift, een agenda of de notities in de telefoon zijn hier handig voor. Je kunt ook een App gebruiken die speciaal gemaakt is voor mensen met MS.
  2. Lees en leer over de verschillende klachten van MS. Als je weet welke klachten er bij MS horen, herken je deze makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan tintelingen in benen of armen, spierstijfheid of concentratieproblemen.
  3. Praat met je kind over hoe hij/zij zich voelt. Je kunt veel zien aan je kind. Door bijvoorbeeld de manier van lopen of hoe hij/zij reageert op dingen. Maar door te praten over dingen kom je erachter hoe je kind zich voelt.  Moedig je kind aan om met je te praten over hoe hij/zij zich voelt. Als je dit elke dag doet, kan je het dagboekje ook hiermee vullen.
  4. Houd veranderingen in klachten bij.  Wanneer klachten veranderen: schrijf dit dan ook op. Wordt het erger of neemt het af? Hoe erg is de klacht? Wat doet dat met je kind?
  5. Noteer wat er verandert wanneer de klachten veranderen. Denk hierbij aan het weer. Of aan de slaapgewoonten. Aan de activiteiten van je kind. Is er iets veranderd in de medicatie?  Op deze manier kan een verandering in de klachten verklaard worden.
  6. Kijk naar patronen. Als je een tijd een dagboek bijhoudt, kan je misschien conclusies trekken. Worden bepaalde klachten erger bij warm weer? Heeft je kind vaker last na het doen van een bepaalde activiteit? Door patronen in kaart te brengen kan je hier reageren door dingen anders te doen.
  7. Neem het dagboek mee. Doordat je alles in kaart hebt gebracht kan je je kind beter helpen. Ook is het handig om het dagboekje mee te nemen naar een arts of therapeut. Zo kan iedereen die met de MS te maken heeft je kind gerichter helpen!

In het volgende deel van de Zorggids vertellen we over behandelingen en medicijnen.

Wil je een video zien met uitleg over MS bij kinderen door een arts? Klik hier.

 

Door: Jody Mooij
Bron: Healthline.com
Oorspronkelijk geplaatst op MSkidsweb: september 2020

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *