Er komt veel kijken bij MS. Zoveel dat je soms het overzicht kwijt bent. Op deze pagina hebben we alle extra onderwerpen die met MS te maken hebben voor je op een rij gezet. Ook handig voor het maken van een spreekbeurt.

Alles wat je moet weten over MS

Als je net weet dat een van je ouders MS heeft of je hebt zelf de diagnose gekregen, weet je waarschijnlijk wel een beetje wat MS is. Maar misschien wil je graag nog wat meer dingen weten. Wat doet een neuroloog? Welke hulpmiddelen er zijn als je MS hebt. En hoe zit het met de vermoeidheid waar veel mensen met MS last van hebben? We hebben alle onderwerpen op alfabetische volgorde gezet, zodat je het makkelijk kunt vinden.

Cognitie

Als je MS hebt, kun problemen met je cognitie hebben. Je hebt dan klachten die met het denken te maken hebben, zoals dingen onthouden of je ergens op concentreren. Voor mensen om je heen is dit soms lastig te begrijpen, omdat je er aan de buitenkant niets van ziet. Hier leggen we uit wat cognitie is, welke problemen je kunt hebben en of er iets aan te doen is.

Lees meer over cognitie

Hulpmiddelen

Als je MS hebt, heb je vaak meer en andere hulpmiddelen nodig dan gezonde mensen. Denk aan een wandelstok of een aangepast toetsenbord voor je computer. Welke hulpmiddelen je allemaal nodig kunt hebben en waar je die kunt halen, lees je hier.

Lees meer over hulpmiddelen

Mantelzorg

Het kan zijn dat je af en toe of vaak moet zorgen voor je ouder met MS. Dat noemen ze mantelzorgen. We leggen uit wat mantelzorg is, wat je dan allemaal moet doen en waarom het belangrijk is om ook goed voor jezelf te zorgen. Ook krijg je handige tips en kun je een quiz doen.

Lees meer over mantelzorg

Medicijnen

Als je MS hebt, kan het helpen om medicijnen te slikken. Daar gaat MS niet van over, maar je kunt wel minder last hebben van de klachten. Welke medicijnen zijn er allemaal? Hoe moet je ze innemen? En wat zijn de bijwerkingen? Hier lees je het allemaal.

Lees meer over medicijnen

MS-Onderzoek

Waarom krijgt iemand MS? We weten het nog steeds niet. Ook zijn er nog geen medicijnen die iemand met deze ziekte beter kunnen maken. Om achter de oorzaak van MS te komen en om medicijnen te maken, doen mensen onderzoek naar de ziekte. Alles weten over de onderzoeken en een interview met een onderzoekster lezen? Klik dan hieronder.

Lees meer over MS-onderzoek

De Neuroloog

De neuroloog is degene die onderzoekt of je MS hebt. Van deze arts krijg je ook de diagnose. We vertellen alles over de onderzoeken en met wie een neuroloog samenwerkt. Ook lees je een interview met een neuroloog.

Lees meer over neuroloog

Onzichtbare klachten

Wat MS ingewikkeld maakt, is dat je van sommige klachten niets ziet aan de buitenkant; ze zijn onzichtbaar. Dat kan ervoor zorgen dat andere mensen jou niet begrijpen en je elke keer uitleg moet geven over je klachten. Je ziet er tenslotte niet ziek uit. Hieronder lees je wat voor onzichtbare klachten iemand met MS kan hebben en hoe ze voelen. En Angelique vertelt hoe het is om te leven met klachten die anderen niet zien.

Lees meer over onzichtbare klachten

Revalidatie

Als iemand een tijd veel last van MS-klachten heeft gehad en daardoor weinig kon, moet diegene daarna revalideren. Dat betekent weer sterker worden en dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld bij een revalidatiearts. We leggen uit wat revalideren precies is en hoe je dat kunt aanpakken. Je kunt ook een quiz doen om te kijken hoeveel je weet van revalidatie.

Lees meer over revalidatie

Vermoeidheid

Een van de klachten waar bijna iedereen met MS last van heeft is moeheid. En niet omdat ze te laat naar bed zijn gegaan, maar door de MS. Wil je weten hoe die moeheid ontstaat, hoe het voelt en wat kan helpen? Klik dan hieronder. Je kunt er ook een interview lezen met een MS-patiënt.

Lees meer over vermoeidheid

Stuur jouw idee in

Heb je zelf een idee voor een onderwerp dat hier nog niet bijstaat? Stuur een mailtje naar prikbord@mskidsweb.nl. Wij bekijken dan of we jouw idee kunnen uitwerken en wie weet zie je het dan hier terug!

Headerfoto: Martin de Bouter

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Back To Top