Liesbeth (40 jaar) is getrouwd en heeft twee zoons: Bram (8 jaar) en Thomas (12 jaar). Ze heeft al 15 jaar MS en ook last van cognitieve klachten, deze kreeg Liesbeth al vrij snel na de diagnose.

In het dagelijks leven

Liesbeth cognitieLiesbeth vertelt dat ze in het dagelijks leven regelmatig iets merkt van haar cognitieve problemen.
“Mijn geheugen en concentratie zijn niet altijd even goed en ik heb snel last van drukte en prikkels. Ik kan heel slecht tegen geluiden om me heen als ik me op iets moet concentreren. Een telefoongesprek voeren kan lastig zijn en dan moet het echt stil om me heen zijn. Ook word ik sneller nerveus dan vroeger, omdat dingen me soms te veel worden.

Ik merk dat ik vaak dingen vergeet die ik moet doen. Daarom schrijf ik alles op een kalender, maar dan moet ik wel onthouden om op de kalender te kijken…

Ook kan ik niet meerdere dingen tegelijk doen. Alles moet liefst rustig aan en om de beurt gebeuren. Als ik in gesprek ben en één van de kinderen vraagt me tussendoor iets, dan kan ik helemaal de draad van het gesprek kwijt zijn.

Mensen die ik niet heel goed ken of lang niet gezien heb, herkennen mij vaak voor ik hen herken. Dat kan vervelend zijn.

Soms kan ik moeilijk mijn gedachten op een rijtje krijgen. Als ik erg ongeconcentreerd ben, kan het gebeuren dat ik (na het brood smeren) de worst in de kast leg en de broodzakjes in de koelkast 😉

Ook vergeet ik nogal eens wat ik wilde doen als ik naar boven loop. Soms moet ik dan echt weer naar beneden lopen voor het me te binnen schiet (bijvoorbeeld doordat ik iets zie).”

Liesbeth vertelt dat deze klachten niet altijd even erg zijn: “Als ik erg moe ben heb ik er veel meer last van.”

Geen passend werk voor Liesbeth

De cognitieve problemen hebben gezorgd dat Liesbeth helemaal niet meer kon werken.“Als je alléén lichamelijke beperkingen hebt, of alléén cognitieve problemen, dan gaat het nog wel, maar de combinatie van die twee maakte het erg moeilijk om passend werk voor me te bedenken.”

Hulp bij het omgaan met deze klachten
De ergotherapeut heeft Liesbeth wel wat tips gegeven, maar dat waren voor een groot deel dingen die ze zelf ook had kunt verzinnen. “Ik schrijf veel op en moet voldoende rust inbouwen.
Ik wil dingen vaak te snel doen en dat werkt niet….”

Vervelend

LiesbethOp onze vraag wat ze het meest naar vind aan haar cognitieve problemen, zegt Liesbeth: “Ik vind het vooral heel vervelend dat ik vaak weinig kan hebben aan mijn hoofd en dat ik dan ook minder gezellig kan reageren….
Ook vind ik het heel lastig dat ik soms moeilijk een telefoongesprek kan voeren.”

Je ziet het niet

“Mijn omgeving reageert meestal prima op mijn cognitieve klachten, maar binnen het gezin kan het soms wat ergernis opleveren.
Ik denk eigenlijk dat ik het zélf het ergst vind.
Wel zullen weinig mensen zich realiseren welke problemen ik heb, omdat je het niet aan mijn neus ziet.”

Tips van Liesbeth

Tips voor andere mensen die problemen met hun cognitie hebben, heeft Liesbeth ook:
“Zorg dat je niet te veel wilt, neem voldoende rust, schrijf belangrijke zaken op (of laat ze opschrijven) en wees niet bang om te vragen naar dingen die je even niet meer weet.
(Al is dat laatste soms best moeilijk…).”

Oorspronkelijk geplaatst MSkidsweb: 28-10-2014

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *