Stel je eens voor, je bent jarig en geeft een feestje. Bij het organiseren van zo’n feestje komt een heleboel kijken: Waar lagen de slingers ook alweer? Welke boodschappen heb je nodig? En alsof dat nog niet genoeg is, wil je ook nog graag een taart bakken.

jarig, verjaardagskalenderJe hebt je cognitie hard nodig als je een feestje organiseert. Cognitie is een verzamelnaam voor een aantal functies die we nodig hebben in het dagelijks leven, zoals geheugen, aandacht, concentratie en plannen. Voor je feestje moet je je kunnen herinneren waar je de slingers hebt neergelegd. Ook moet je plannen dat je je boodschappen op tijd in huis hebt. En als je een taart bakt, is het belangrijk dat je je aandacht en concentratie er goed bij houdt, anders is de kans op mislukking groot.

Cognitie is niet alleen belangrijk tijdens het organiseren van een feestje. Gedurende de hele dag hebben we onze cognitie nodig. Dit gaat meestal automatisch en we hoeven er niet over na te denken. Pas als er iets mis is met je cognitie, merk je hoe belangrijk het is.

Veel mensen met MS (en helaas ook kinderen met MS) hebben problemen met hun cognitie. Voor hen is het organiseren van een feestje een lastige klus. Ze vinden het bijvoorbeeld moeilijk om dingen te onthouden of zich te concentreren op een taak. Dit kan heel vervelend zijn, zeker omdat je van de buitenkant niet kunt zien of iemand cognitieve problemen heeft. Hierdoor is het moeilijk voor de omgeving om er rekening mee te houden of om te helpen.

Hoe het met iemands cognitie gaat, kunnen we onderzoeken met behulp van neuropsychologische testjes. Je moet dan bijvoorbeeld een geheugentest doen of een taak waar je je aandacht goed bij moet houden. Op deze manier kan worden onderzocht of iemand met cognitieve klachten ook daadwerkelijk cognitieve stoornissen heeft. Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat hun geheugen erg slecht is, maar blijkt het tijdens zo’n onderzoek wel mee te vallen.

Tot nu toe is er nog geen medicijn of therapie die ervoor zorgt dat cognitieve problemen minder ernstig worden of overgaan. Wel zijn er manieren bekend om beter met deze problemen om te gaan. Zo leren mensen met geheugenproblemen om dingen die zij niet willen vergeten, op te schrijven. Of leren mensen met aandachtsproblemen zich steeds op één taak te concentreren, in plaats van meerdere dingen tegelijk te doen.

Op dit moment probeert ons onderzoeksteam een manier te vinden om de cognitieve problemen bij mensen met MS wél te verbeteren. We hebben al een aantal ideeën om dit te doen, die we de komende tijd gaan onderzoeken. Als het ons lukt om een manier te vinden, zouden veel MS-patiënten met cognitieve problemen hiermee geholpen zijn. Dit hopen wij heel erg!

Door: Heleen Geubbels, assistent-onderzoeker/ neurospycholoog VU medisch centrum Amsterdam November 2014

Wil je meer weten over cognitie lees dan hier verder.

Oorspronkelijk geplaatst op MSkidsweb: 01-11-2014.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *