
Als je moeite hebt met dingen onthouden of je ergens op concentreren, zijn er gelukkig ook trucjes om daar mee om te gaan:
- Wanneer je niet op een woord kunt komen, probeer dan vooral rustig te blijven. Denk even na of je er een ander woord voor kunt gebruiken.
- Soms is het moeilijk je ergens op te concentreren. Bijvoorbeeld je huiswerk of een boek lezen. Wat kan helpen, is om ergens rustig te gaan zitten. Zet even de radio of TV uit en houd je met 1 ding tegelijk bezig.
- Vind je het moeilijk om dingen te onthouden? Schrijf ze op en leg het briefje ergens neer waar je het vaak ziet.
- Vraag ook andere mensen om dingen op te schrijven voor jou, bijvoorbeeld in een mail. Op die manier kun je wat er gezegd is nog eens nalezen en beter onthouden.
- Als je je veel zorgen maakt, kun je er natuurlijk altijd met een dokter over praten. Leg uit waar je moeite mee hebt, dan kan de dokter je goede tips geven.
- Vertel aan mensen om je heen dat je soms moeite hebt met dingen onthouden, begrijpen of uitleggen. Dan snappen zij beter dat dit voor jou moeilijk is en kunnen zij daar rekening mee houden.
Probeer veel regelmaat te zoeken in de dingen die je doet. Als je alles een beetje op (een vaste) volgorde kunt doen, zorgt dat voor meer rust. - Vraag aan de mensen om je heen om afspraken van te voren te maken, zodat je er rekening mee kunt houden.
- Vraag gewoon om hulp als het even niet lukt.
- Als je iemand niet begrepen of verstaan hebt, vraag dan of ze willen herhalen wat er gezegd is.Zijn er teveel mensen tegelijk aan het praten, geef dan aan dat je de gesprekken niet kunt volgen. Zeg dat je liever met 1 persoon tegelijk praat, of in een rustigere omgeving.
Klik hier om te lezen wat cognitieve klachten zijn.
Klik hier om meer te lezen over hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij cognitieve klachten.
Papa en Mama kunnen meer lezen over MS bij onze grote zus MSweb.
Oorspronkelijk geplaatst op MSkidsweb: 29 oktober 2014
Dit bericht heeft 0 reacties
Geef een reactie
Laatste nieuws
Zorggids voor kinderen met MS
8 juni 2023
MS komt vaak voor bij (jong) volwassenen. Maar ook kinderen kunnen MS krijgen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat 5% van alle MS patiënten kinderen zijn. Een Zorggids kan hen helpen.
Het verhaal van Denise
7 juni 2023
Denise was net 15 jaar oud toen ze hoorde dat ze MS heeft. Nu is ze 21 en staat ze midden in het leven. MSkidsweb interviewt Denise. Ze beantwoordt iedere maand vragen over haar MS, bijvoorbeeld over de diagnose, haar beperkingen en hoe ze omgaat met de ziekte.
Mijn ouder heeft MS: deel je verhaal
6 juni 2023
Als één van je ouders MS heeft, gaan sommige dingen bij jou thuis anders dan bij vrienden en vriendinnen. Dat kan weleens lastig zijn. Maar gelukkig ben je niet alleen. Hier kun je verhalen van andere kinderen lezen die een ouder met MS hebben. Stuur ons een mail als je ook je eigen verhaal wil delen.
Zeer hulpzame tips!
Dank, goed om te horen!