
Het woord cognitie komt van het Latijnse woord cognoscere, wat ‘kennen’ of ‘weten’ betekent. Cognitie heeft alles te maken met het geheugen en denkvermogen.
Het zorgt dat we:
- Aandacht gebruiken, leren en onthouden
- Taal begrijpen en gebruiken
- Denken, redeneren en problemen oplossen
- Activiteiten plannen, uitvoeren en volgen
- Objecten herkennen, afstanden beoordelen en zaken combineren
Cognitieve vermogens en vaardigheden
Cognitieve vaardigheden of vermogens zeggen iets over hoe goed je in staat bent om kennis en informatie op te nemen en te verwerken. Dus bijvoorbeeld: Engelse woordjes leren en die op vakantie in Engeland gebruiken. Vind je dat moeilijk of gemakkelijk? De manier waarop deze vermogens zich ontwikkelen, verschilt van persoon tot persoon. We hebben wat cognitie betreft dan ook allemaal onze eigen sterke en zwakke punten…
Stel je voor…
Het liefst wil je op school een dikke voldoende halen voor je proefwerk. Kijk maar eens hoeveel cognitieve vaardigheden je gebruikt van het rijtje hierboven om ook echt een goed cijfer te halen:
Je vraagt aan je ouders om een rustige werkplek om te leren. Dit omdat je namelijk alle aandacht wilt gebruiken om de leerstof goed te onthouden. Je vraagt het zo aardig mogelijk, maar wel met een duidelijke taal.
Gelukkig is je vader ook zo lief om voor jou een lekker kopje thee in te schenken met een koekje erbij. Hij is trots op je dat je goed hebt nagedacht wat voor jou het beste werkt om goed te studeren. Je kan goed verschillende zaken combineren en uitvoeren: je eet een koekje en drinkt wat thee en tegelijkertijd droom je over dat ene goede cijfer.
Plots zie je de flinke stapel studieboeken naast je staan (= voorwerp herkennen) en denkt: ‘En nu aan de slag!’ (= activiteit uitvoeren).
Dit voorbeeld laat duidelijk zien dat iedereen dagelijks te maken heeft met cognitie. Als je goed onthoudt wat je hebt geleerd, dan zijn je cognitieve vaardigheden op dit gebied goed ontwikkeld. Met als gevolg dat je misschien wel dat goede cijfer haalt waar je zo van hebt gedroomd.
Wil je meer weten over cognitie lees dan hier verder.
Papa en Mama kunnen meer lezen over MS bij onze grote zus MSweb.
Oorspronkelijk geplaatst op MSkidsweb: 14-11-2014.
Dit bericht heeft 0 reacties