Je moeder wil met jou op bezoek bij tante Loes die net verhuisd is. Het is lekker weer en je bent blij dat je moeder deze keer niet moe is, dus je gaat mee.

Problemen met planning, uitvoering en evaluatie van taken

MSXtra_Cognitie_Kaartlezen

Je pakt je mooiste zelfgemaakte kleurplaat voor Tante Loes. Opeens huppelt je moeder van links naar rechts door de kamer en roept: “Wat neem ik allemaal mee en waar moet ik aan denken voordat ik op pad ga? Wat voor kleding trek ik aan? En hoeveel tijd hebben we nog?” Je merkt dat het moeilijker voor haar wordt om alles te regelen. Meestal gebeurt alles vlotjes, zonder dat ze erover hoeft na te denken. We zijn nog niet eens weg en het is al een topdrukte in haar hoofd!

Concentratie en reactiesnelheid

Eindelijk is alles geregeld en kunnen jullie samen vertrekken. Door al dat denken en plannen is je moeder niet meer zo geconcentreerd en struikelt ze per ongeluk over de stoeprand. Die rand zit er al jaren, maar door verlies aan concentratie en verminderde reactiesnelheid struikelt ze. Ze ligt nog nèt niet op de grond. Dat scheelde niet veel! Het gebeurt steeds vaker dat ze niet meer zo alert is als eerder. Ze stoot zich steeds vaker, zonder dat ze er iets aan kan doen en zegt wel 100 keer ‘sorry’. Best verdrietig…

Geheugenproblemen (meer met herinneren dan met herkennen)

In de auto pakt je moeder de wegenkaart erbij om te zien hoe ze naar Tante Loes moet rijden. Dat blijkt niet zo gemakkelijk. Ze tuurt een tijdje naar de kaart, mompelt iets, draait de kaart om en volgt met haar vinger een weg. “Hier kom ik niet uit,” zegt ze. Ze loopt terug naar binnen en komt met de TomTom van papa naar buiten. “Zo, dat gaat beter. Anders zijn we er vanavond nog niet.”

Tante Loes wacht bij de voordeur van haar nieuwe huis en geeft ons een knuffel. Ze heeft een prachtig huis en omdat het lekker weer is, wil ze ook nog de tuin laten zien.

In de verte zien we een molen. Tante Loes vertelt over een andere keer toen jullie die molen hebben bezocht. Ze herinnert zich hoe gezellig het was en wat jullie hadden meegemaakt met die grappige molenaar. Het klinkt heel leuk allemaal, maar je ziet meteen dat je moeder dat hele bezoek totaal is vergeten. Je ziet dat ze moeite heeft om toe te geven dat ze het niet meer weet. Dat is ook niet leuk natuurlijk!

Je moeder zegt: “Sorry, maar hoe leuk het ook klinkt, mijn geheugen is als een zeef. Ik ben die dag totaal vergeten.” De molen herkent je moeder nog wel en bovendien weet ze nog precies hoe die oude molenaar eruit ziet… Daar konden je moeder en Tante Loes samen wel hard om lachen. Maar wat er precies gebeurde in de molen, dat weet je moeder niet meer.

Woorden zoeken wordt moeilijker

Het bezoek was zeker alle moeite waard, maar onderweg naar huis kan je moeder niet de juiste woorden vinden om te vertellen wat ze zo mooi vond aan het nieuwe huis van tante Loes. Ze wil er zo graag over vertellen, maar de zinnen komen niet echt uit haar mond. Gelukkig kent ze wél nog een gezellige plek om een lekker ijsje te eten. Wat een verrassing!

Heel rustig vertelt ze dan alsnog over de mooie kamers van het huis van Tante Loes. Nu gaat het wel goed. Eenmaal thuis bedenk je plots: ‘Oh nee…nou ben ik toch nog vergeten om de kleurplaat te geven aan tante Loes! Volgende keer dan maar weer.’

Wil je meer weten over cognitie lees dan hier verder.

Oorspronkelijk geplaatst op MSkidsweb: 14-11-2014.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *