Een hond kun je heel veel leren. Je weet vast wel dat je hem kunt leren jou een pootje te geven. Een hulphond kan nog véél meer!

Wat is een hulphond?

Een hulphond is een heel speciale hond, omdat hij een opleiding heeft gehad waar hij heel veel bijzondere dingen heeft geleerd. De mensen van deze opleiding kunnen de hond bijvoorbeeld leren om verschillende voorwerpen op te rapen, de wasmachine te vullen en leeg te halen, deuren open te doen, lichtknopjes aan en uit te doen, gordijnen dicht te doen of iemand te helpen bij het wassen en aankleden. Wat een hulphond allemaal voor zijn baasje kan doen, is ongelofelijk veel!

Iemand in een rolstoel kan heel goed geholpen worden door een goed getrainde hond. Maar ook voor mensen die niet goed kunnen horen of hun armen moeilijk kunnen gebruiken, kan zo’n dier heel handig zijn. Mensen die blind zijn of heel slecht zien, hebben soms ook een hond als hulpje. Deze noem je dan een blindengeleidehond.

Mensen met een handicap kunnen samen met zo’n trouwe vierpoter’ veel langer een zelfstandig even leiden.

Hoe word je hulphond?

Een labrador, golden retriever of een herdershond komen meestal in aanmerking om hulphond te worden. Dit komt omdat deze types een heel lief en zacht karakter hebben en heel betrouwbaar zijn. Ook zijn zij groot genoeg in hoogte om allerlei klusjes te kunnen doen.

In Nederland zijn ongeveer 1.000 hulp- en geleidehonden. Een aantal organisaties leiden de honden op. Deze opleiding duurt ongeveer een half jaar.

HulphondAllerlei informatie over deze bijzondere organisaties kun je vinden op onderstaande internet sites:
– Stichting Hulphond Nederland (SHN)
– Hulphondenschool De Click
– Stichting Personal Service Dogs
– KNGF-geleidehonden

Hoe kun je een hulphond krijgen?

Je krijgt niet zomaar een hulphond, omdat het een hele dure hond is. Als je door je handicap of ziekte hiervoor graag in aanmerking wilt komen, kun je een aanvraag doen. De organisatie die de hond opleidt, bekijkt samen met de zorgverzekeraar of deze persoon geschikt is en welke kosten worden vergoed.

Wil je meer weten over hulpmiddelen lees dan hier verder.

Papa en Mama kunnen meer lezen over MS bij onze grote zus MSweb.

Oorspronkelijk geplaatst op MSkidsweb: 01-02-2016.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *