Een aantal hulpmiddelen kun je krijgen via je zorgverzekeraar of de gemeente. Je kunt dan denken aan een rolstoel of een scootmobiel.

Hulpmiddelen via je zorgverzekeraar

Goed om te wetenJe zorgverzekering regelt de hulpmiddelen die je nodig hebt voor behandeling, verpleging, revalidatie en verzorging. Bijvoorbeeld een verstelbaar bed of een speciale matras als je langdurige bedrust nodig hebt.

Eenvoudige loophulpmiddelen, zoals rollators, krukken en looprekken, zitten niet meer in het basispakket van de zorgverzekering. Je kunt deze hulpmiddelen zelf kopen of huren, bijvoorbeeld bij een thuiszorgwinkel. Het is ook mogelijk dat je zorgverzekeraar deze hulpmiddelen heeft opgenomen in een aanvullende verzekering. Je krijgt ze dan alleen als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten.

Gemeente

Heb je een hulpmiddel nodig om thuis zelfstandig te kunnen blijven wonen? Of om je in huis en daarbuiten goed te kunnen verplaatsen? Dan kun je deze hulpmiddelen misschien wel van de gemeente krijgen. Hulpmiddelen die je blijvend nodig kunt hebben, zijn bijvoorbeeld een rolstoel, traplift of een elektrische deuropener.

WMO 2015

De gemeenten krijgen van de overheid geld om deze hulpmiddelen te betalen. Hier hebben ze een speciale wet voor bedacht: de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) 2015. De ministers willen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, ook als ze (een beetje) gehandicapt zijn. De overheid geeft de gemeenten hier dus geld voor.

Zelf kiezen?

Als je een rolstoel nodig hebt, dan kun je kiezen. Wil je dat de gemeente die rolstoel voor je koopt, of wil je geld krijgen zodat je zelf een rolstoel kunt kopen? Gemeenten bekijken ook of je zelf een (kleine) bijdrage moet betalen.

Sommige hulpmiddelen krijg je niet via de gemeente of je zorgverzekeraar. Hier zijn andere regels voor. Voor sommige hulpmiddelen die je op school of voor het werk nodig hebt, kun je een vergoeding aanvragen bij het UWV. Of je kunt gebruik maken van een speciale regeling van UWV. Geld daarvoor komt dus uit een ander potje.

Wil je meer weten over dit hoofdstuk lees dan hier verder.

Papa en Mama kunnen meer lezen over MS bij onze grote zus MSweb.

Oorspronkelijk geplaatst op MSkidsweb: 04-02-2016.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *