Jonge mantelzorgers doen thuis vaak (iets) meer dan andere kinderen van hun leeftijd. Ze helpen bijvoorbeeld met koken, wassen of boodschappen doen. Dit doen ze omdat de zieke ouder dit niet (helemaal) zelf kan doen. Dingen als je eigen kamer opruimen, vallen niet onder mantelzorg. Dat is iets dat ieder kind normaal gesproken moet doen. Het is ook heel gewoon om af en toe mee te helpen in het huishouden, bijvoorbeeld met tafel dekken of de hond uitlaten.

Je bent zelf mantelzorger

  1. mantelzorgersPraat over je zorgen met iemand die je vertrouwt. Die persoon kan naar je luisteren of je helpen als het even wat moeilijker gaat.
  2. Als het erg veel wordt wat je moet doen: vraag om hulp. Je kan een lijstje maken van dingen die jij nu allemaal doet en dan nadenken of iemand anders af en toe iets voor jou zou kunnen doen. De buurvrouw, een goede vriend…
  3. Ga lekker sporten. Om af te reageren of lekker (buiten) bezig te zijn en zo even voor jezelf te zorgen. Jouw eigen gezondheid is heel belangrijk!
  4. Zoek kinderen die in dezelfde situatie zitten. Die bijvoorbeeld ook een moeder met MS hebben en daar met je over willen praten. Plaats een oproepje in het gastenboek van MSkidsweb en je zult zien dat je niet de enige bent.
  5. Koop iets leuks voor jezelf! Het maakt niet uit of het groot of klein is, zolang je er maar blij van wordt. Door jezelf af en toe te verwennen houd je het makkelijker vol om mantelzorger te zijn.
  6. Kijk op de website mantelzorg voor meer hulp en tips.

Je kent een mantelzorger

Ben je zelf geen mantelzorger, maar ken je wel een jongen of meisje dat mantelzorger is? Dan heb je misschien wel iets aan de volgende tips:

  1. Vraag eens hoe het met hem of haar gaat.
  2. Vraag of je met iets kunt helpen.
  3. Luister naar de mantelzorger als die iets wil vertellen over de situatie thuis.
  4. Wees aardig en begrijp het als de mantelzorger niet altijd tijd voor je heeft.

Wil je meer lezen over mantelzorg of over mantelzorgers klik dan hier.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *