Hoeveel mantelzorgers zijn er?

mantelzorgerIn Nederland zijn er ongeveer 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Als je 10 mensen op een rijtje zet, zijn 2 of 3 van hen een mantelzorger.

Zet je 10 kinderen op een rijtje, dan is gemiddeld 1 kind mantelzorger. In totaal zijn er ongeveer 100.000 kinderen bij wie thuis een ziek familielid is. Dat is wel 4.000 klassen vol. Je bent dus zeker niet de enige!

Wat doet een mantelzorger?

Jonge mantelzorgers doen thuis vaak (iets) meer dan andere kinderen van hun leeftijd. Ze helpen bijvoorbeeld met koken, wassen of boodschappen doen. Zo houden ze de boel draaiende. Dit doen ze omdat de zieke ouder dit niet (helemaal) zelf kan doen.

Soms hebben jonge mantelzorgers minder tijd voor zichzelf. Het kan dan wel eens moeilijk zijn om te sporten of een hobby te hebben. Aan de andere kant geldt wel weer dat voor iemand mantelzorgen mooi en dankbaar werk kan zijn.

Dingen als je eigen kamer opruimen, vallen niet onder mantelzorg. Dat is iets dat ieder kind normaal gesproken moet doen. Het is ook heel gewoon om af en toe mee te helpen in het huishouden, bijvoorbeeld met tafel dekken of de hond uitlaten.

Het is dus zeker niet zo dat je mantelzorger bent als je deze kleinere klusjes moet doen. Kinderen met een gezonde ouder doen die immers ook!

Wil je meer lezen over mantelzorg of over mantelzorgers klik dan hier.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *