Waar komt het woord ‘mantelzorg’ vandaan?

Het woord ‘mantelzorg’ is bedacht door een professor in de gezondheidszorg. Hij wilde hiermee zeggen dat mensen ‘onder de mantel der liefde’ voor elkaar zorgen. Mantelzorg is warm, als een mantel die om je heen zit.

In de legende van de heilige Sint Maarten komt ook zo’n ‘mantel der liefde‘ voor. Sint Maarten kwam onderweg een arme man tegen die hulp nodig had. Omdat Sint Maarten al zijn bezittingen al had weggegeven, pakte hij zijn mantel. Hij sneed deze in twee stukken en gaf de arme bedelaar de helft.
Dit verhaal speelde zich al af in de vierde eeuw, heel lang geleden dus.

Wat is mantelzorg?

Iedereen die ‘zomaar’ zorgt voor iemand met een gezondheidsprobleem is een mantelzorger. Het gaat dan om een familielid, vriend of goede bekende.

Misschien zorg jij wel mee voor je vader of moeder met MS, of help je een zieke broer of zus. Dan ben jij dus een mantelzorger. Je kunt dit op elke leeftijd worden, ook als kind. Vaak komt het op je pad en heb je geen keus. Als iemand uit je gezin ziek wordt, betekent dit bijna altijd dat je iets meer moet meehelpen thuis.

Een mantelzorger is niet iemand die daarvoor geleerd heeft. Hij of zij helpt de zieke of gehandicapte persoon omdat hij die goed kent, uit liefde voor die persoon.

Wil je meer lezen over mantelzorg of over mantelzorgers klik dan hier.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *