In de bijsluiter van elk medicijn staat geschreven hoe je het moet gebruiken. Hieronder lees je in welke vorm een medicijn kan worden gebruikt of toegepast.

Zalfje of Gel

Bij ziektes aan de huid, de spieren of de gewrichten krijg je vaak een zalf of gel. Zalf is vettig en wordt langzaam opgenomen door de huid. Gel is meestal doorzichtig, bijna vloeibaar en trekt snel in de huid.

Tabletvorm

Een tablet of een pil neem je in via je mond met wat water. Een zetpil is een langwerpige, vettige pil die je niet door de mond slikt: deze stop je in je anus (waar je ontlasting uit komt). Zo wordt het geneesmiddel in je bloedbaan opgenomen. Zetpillen zijn fijn voor mensen die pillen moeilijk via de mond kunnen innemen, bijvoorbeeld omdat ze snel misselijk worden of moeite hebben met slikken.

Injectiespuit

Interferonen zijn medicijnen voor mensen met MS en tevens een voorbeeld van medicijnen die met een injectiespuit worden gegeven. Een spuit is een plastic buisje gevuld met de juiste hoeveelheid medicijn dat iemand nodig heeft. Aan zo’n spuit zit een heel dun naaldje vast, waarmee je jezelf prikt. Omdat het naaldje heel dun is, voelt het minder pijnlijk als je spuit.

Mogelijkheden om te spuiten:

  • Met een injectie vlak onder de huid (met een moeilijk woord noem je dit subcutaan). Hiervoor gebruik je een kort naaldje.
  • Met een injectie in de spier (met een moeilijk woord noem je dit intramusculair). Hiervoor gebruik je een wat langer naaldje.

Veel mensen vinden het fijn om te spuiten met behulp van een auto-injector. Een auto-injector is een soort dichte pen waar je de spuit in doet. Je ziet de spuit niet meer, zet de pen op je been en drukt op een knopje. De naald gaat dan in je been zonder dat je er iets van ziet. Dit is een makkelijke manier om te spuiten voor patiënten die bijvoorbeeld angst hebben voor naalden.

Ook jij hebt vast wel eens een injectie gehad. De meeste kinderen in Nederland krijgen een inenting die ervoor zorgt dat je bepaalde ziektes niet krijgt (bijv. de bof, mazelen, polio). Kun jij je nog herinneren dat je zo’n inenting kreeg door middel van een kleine injectiespuit?

InfuusInfuus

Een infuus is een ander systeem waarmee medicijnen worden gegeven. Dit systeem ziet er best ingewikkeld uit. Aan een standaard hangt een zakje met vloeistof met daarin de medicijnen. Aan dit zakje zitten dunne slangetjes. Het slangetje wordt met een infuusnaald in een ader (bloedvat) gezet en zo loopt het medicijn of de vloeistof het lichaam binnen. Meestal gaat het heel langzaam, druppel na druppel zie je het slangetje in gaan.

Inhalator

Dit is een apparaatje dat je op je mond of neus zet om op die manier de (verdampte) medicijnen in te ademen. Sommige mensen met astma gebruiken dit.

Druppels

Bijvoorbeeld voor je ogen, oren of neus. De medicijnen zitten opgelost in deze druppels, die je jezelf kunt geven.

Wil je meer weten over medicijnen, lees dan hier verder.

Papa en mama kunnen meer over medicijnen en MS vinden op MS.nl.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *