Martin Woltermann is al meer dan 20 jaar apotheker. Sinds maart 2008 heeft hij een eigen apotheek in Breda.

Waarom bent u apotheker geworden?

Op school was ik goed in biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Allemaal exacte vakken. Ik wilde graag iets studeren waarbij je deze vakken nodig hebt. Zo vond ik de studie Farmacie, daarmee word je apotheker. Hiervoor heb ik gekozen omdat ik ook graag mensen help en het leuk vind om hen alles over medicijnen te vertellen wat ik weet. Dit doe je allemaal in de apotheek.

Zijn medicijnen duur?

Je hebt al medicijnen die € 1 per doosje kosten, dat zijn de goedkoopste. De duurste medicijnen die je in de apotheek kunt krijgen, kosten € 10.000. Die hebben we niet in onze apotheek. Bij ons zijn de duurste medicijnen tabletten die in een doosje zitten van € 2.500. Dat is bijna € 100 per pilletje!

Wie maakt de medicijnen?

Bijna alle medicijnen worden in de fabriek gemaakt. Heel af en toe maakt de apotheker zelf nog iets. Het gaat dan meestal om een crème of een capsule. Ook medicijnen die speciaal voor kinderen zijn, maakt de apotheker soms zelf. Dit is nodig omdat kinderen niet de ‘zware’ medicijnen van volwassenen mogen gebruiken, maar een lagere dosis moeten krijgen.

Als de apotheker de medicijnen zelf maakt, dan gebeurt dat altijd in een speciale bereidingsruimte. Het is een heel precies werkje dat in een heel schone omgeving moet gebeuren. 50 jaar geleden maakten apothekers alle medicijnen nog zelf, dus er is veel veranderd.

Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen van medicijnen?

Het meeste komen voor: klachten aan de maag en de darmen, en hoofdpijn. Ik ken geen medicijn waarbij in de bijsluiter NIET staat dat je er eventueel hoofdpijn van kunt krijgen. Dit is ook wel begrijpelijk: eigenlijk is ieder medicijn een soort gif. Het is een stof die het lichaam niet zelf in zich heeft en dus reageert het lichaam hierop.

(Voor meer informatie over wat bijwerkingen precies zijn: lees het verhaaltje hierover in deze MS X-tra.)

Wat doen jullie met oude medicijnen die door mensen worden teruggebracht?

We verzamelen deze oude medicijnen in een ton en die wordt door de gemeente opgehaald. Naalden van injectiespuiten zitten in een aparte ton die ook door de gemeente wordt opgehaald. Alles wordt door hen verbrand als chemisch afval.

Vindt u dat er in Nederland veel medicijnen worden gebruikt?

Vergeleken bij de rest van Europa gebruikt Nederland juist heel weinig medicijnen. Waarschijnlijk komt dit doordat Nederlanders niet zo graag iets slikken. Ook schrijven onze artsen niet heel snel iets voor. In Europa gebruiken de mensen in Frankrijk de meeste medicijnen. Ook al gebruiken de Nederlanders weinig medicatie, toch kostten alle medicijnen bij elkaar in 2007 nog 4,7 miljard euro!

Zijn er veel mensen in uw apotheek die MS hebben en daarvoor medicijnen gebruiken?

Nee, het aantal patiënten met MS in de apotheek is op één hand te tellen.

We bedanken apotheker Martin Woltermann hartelijk voor zijn tijd.

Lijkt het jou ook leuk om later apotheker te worden? Dan is het handig als je goed bent in exacte vakken. Je kunt dan Farmacie gaan studeren en later zelf mensen helpen in de apotheek. Nu kun je alvast een kijkje nemen op de website van Apotheek Woltermann.

Wil je meer lezen over medicijnen en MS? Klik hier.

Papa en mama kunnen ook altijd kijken op MS.nl.

Gepubliceerd op MSkidsweb: 23-10-2015

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *