Als je medicijnen gebruikt, kan het soms gebeuren dat je last krijgt van bijwerkingen. Dat zijn klachten die je krijgt omdat je een medicijn gebruikt.

BijwerkingenBen je bijvoorbeeld wagenziek en krijg je daar een pilletje tegen? Dan kan het zijn dat je een beetje slaperig wordt. Je hebt dan geen last van wagenziekte, maar bent dus wel beetje suf. Dit is een voorbeeld van een bijwerking.

In Nederland wordt goed opgeschreven welke bijwerkingen er kunnen zijn. Dit doen ze in heel veel landen en die informatie wisselen de landen uit. Zo weten we precies welke bijwerkingen bij welke medicijnen horen, ook als het een bijwerking is die niet veel voorkomt.

Soms kan een vervelende bijwerking mensen met andere problemen juist helpen! Zo was er een medicijn tegen hoge bloeddruk dat ongewenste haargroei als bijwerking had. Later werd dit medicijn juist verkocht als middel tegen kaalheid. Vaak lopen werking en bijwerking in elkaar over: een middel tegen acne (puistjes) kan de vette huid bestrijden, maar als bijwerking een erg droge huid geven.

Als iemand veel last heeft van bijwerkingen, dan kan hij hier het beste over praten met de huisarts of de apotheker. Soms kan het al helpen om iets minder medicijnen te gebruiken (een lagere dosis), of om een ander merk medicijn te kiezen.

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb is in Nederland het kenniscentrum voor bijwerkingen. Op de site www.lareb.nl kunnen patiënten, artsen en apothekers nieuwe bijwerkingen van medicijnen melden. Deze meldingen worden gebruikt om nieuwe geneesmiddelen veiliger te maken.

Wil je méér lezen over medicijnen tegen MS? Klik hier.

Papa en mama kunnen ook altijd kijken op MS.nl.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *