Medicijnen die MS afremmen, moeten ervoor zorgen dat je minder schubs krijgt. Ook kunnen de schubs die je wél nog krijgt, minder hevig zijn.

De meeste remmende medicijnen zaten eerst vooral in een spuit, waarmee je jezelf kunt injecteren. Ze zijn bedoeld voor mensen die regelmatig een schub krijgen, die dus relapsing-remitting MS hebben. Tegenwoordig komen er voor deze mensen ook steeds meer remmende medicijnen in pilvorm. Voor mensen met een andere vorm van MS zijn nog maar weinig goede medicijnen gevonden.

De volgende medicijnen die MS afremmen, zijn er nu:

Interferonen

Interferonen zijn natuurlijke eiwitten die door het lichaam zelf worden aangemaakt. Deze eiwitten zijn belangrijk voor het afweersysteem en voor het vechten tegen ziekten. Verschillende interferonen worden als medicijn gemaakt voor MS:

Avonex: injecties die je één keer per week inspuit. Ze helpen de schade aan het zenuwstelsel zo klein mogelijk te houden.

Betaferon: injecties die je om de andere dag inspuit. Ze helpen de schade aan het zenuwstelsel zo klein mogelijk te houden.

Rebif: injecties die je drie keer per week inspuit. Ze helpen de schade aan het zenuwstelsel zo klein mogelijk te houden.

Plegridy: dit medicijn is ook een interferon, maar het medicijn is anders klaargemaakt dan Avonex of Rebif. Deze manier van klaarmaken heet pegyleren. Dat betekent dat de werkzame stoffen langzaam in het lichaam opgenomen worden en niet in één keer in een grotere hoeveelheid. Er komen steeds meer van dit soort medicijnen. Plegridy hoef je maar één keer in de twee weken in te spuiten.

Copaxone/ Glatirameeracetaat Mylan®

In Copaxone en Mylan zitten stukjes kunstmatig eiwit die lijken op myeline. Iemand met MS spuit dit zelf in zijn been of buik. Vroeger moest dat elke dag, tegenwoordig wordt het drie keer per week ingespoten.

Aubagio

Een medicijn in pilvorm dat je één keer per dag in moet nemen. Het remt de cellen die de ontsteking vormen bij MS.

Tecfidera

Een pil die je twee keer per dag moet innemen. Na een week wordt de dosis verhoogd.

Zeposia

Een medicijn in pilvorm dat je één keer per dag in moet nemen. Dit medicijn werkt op de witte bloedcellen met de bedoeling de aanvallen op de hersenen en ruggenmerg te verminderen.

Ponvory

Een medicijn in pilvorm. Je neemt het het één keer per dag in, dat mag met of zonder eten. Dit middel kan gegeven worden aan volwassenen met een actieve ziekte zowel bij RRMS als SPMS. Het middel blokkeert twee soorten bij het immuunsysteem betrokken witte bloedcellen (lymfocyten) in de lymfeklieren. Door deze blokkade voorkomt het middel dat de cellen naar de hersenen en het ruggenmerg gaan. Er ontstaan minder schubs en de ziekte verergert minder snel.

Kesimpta

Kesimpta wordt toegediend door middel van subcutane injectie (dat is een injectie onder de huid).  Het valt de B-cellen (soort witte bloedcellen) aan en verwijdert deze. Daarmee verkleint dit middel de kans op het krijgen van een schub. Dit middel gebruik je 1 keer in de maand en wordt gegeven aan mensen met een actieve ziekte.

Vumerity

Vumerity wordt gebruikt voor de behandeling van relapsing-remitting multipele sclerose (RRMS). Je neemt twee keer per dag een capsule. Dit middel helpt de activiteit van het immuunsysteem onder controle te houden en de schade aan de hersenen en het ruggenmerg te verminderen.

Tysabri

Tysabri wordt één keer per maand via een infuus toegediend in een ziekenhuis. Het middel is vooral bedoeld voor mensen bij wie de interferonen niet goed werken, of voor mensen met relapsing-remitting MS die snel achteruit gaan.

Gilenya (ook wel fingolimod)

Een medicijn in pilvorm. Je neemt elke dag een capsule. De werking lijkt op die van Tysabri.

Lemtrada

Je krijgt dit één keer per jaar per infuus. Het zorgt voor de afbraak van ziekmakende afweercellen.

Mavenclad

Dit medicijn zorgt ervoor dat je minder nieuwe ontstekingen krijgt in hersenen en ruggenmerg. De behandeling met tabletten duurt vier weken, verdeeld over twee jaar. In het eerste jaar slik je twee weken de tabletten, met één maand tussen de 2 weken waarin je geen tabletten neemt. Na een jaar doe je dat nog een keer.

Ocrevus

Je krijgt dit één keer per half jaar via een infuus. Het zorgt ervoor dat je minder schubs krijgt en minder afwijkingen op de MRI-scan. Dit is het eerste medicijn dat ook een (klein) effect kan hebben bij mensen met vroege primair progressieve MS.

Andere middelen die MS afremmen

Soms schrijft de dokter medicijnen voor die eigenlijk gemaakt zijn voor mensen met een andere ziekte, zoals kanker. Ze hebben ontdekt dat die medicijnen soms ook bij mensen met MS helpen. Voorbeelden zijn ImmunoglobulineG, Methotrexaat en Mitoxantrone.

Alternatieve behandelingen

Tot slot zijn er nog alternatieve behandelingen. Dit zijn behandelingen waarvan niet is bewezen dat ze je kunnen genezen, maar je kunt je er wel prettiger bij voelen. Sommige mensen volgen een bepaald dieet, waardoor ze een betere conditie krijgen. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld acupunctuur of kruidengeneeskunde. Het is altijd verstandig om eerst aan de dokter te vragen of het een goed idee is om zoiets te gaan doen.

Wil je méér lezen over medicijnen tegen MS? Klik hier.

Papa en mama kunnen ook altijd kijken op MSweb.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *