
Mensen met multiple sclerose kunnen binnenkort elke dag een pil innemen om de ziekte af te remmen. Dit geldt dan vooral voor mensen met relapsing remitting MS.
Let op: dit artikel is geschreven in 2011. Ondertussen is een aantal mensen met MS in 2013 ook in Nederland begonnen met het slikken van deze pil.
Eerder dan iedereen dacht, heeft de EMEA, de organisatie die medicijnen voor Europa goedkeurt, hiervoor toestemming gegeven. Het medicijn heet Gilenya en is het eerste medicijn tegen MS in pil vorm. Eerst gebruikten de professoren de naam Fingolimod en FTY720.
Niet voor iedereen
Artsen moeten wel eerst goed kijken of de pil voor jouw vorm van MS geschikt is. Niet voor iedereen met multiple sclerose heeft het namelijk zin om dit nieuwe medicijn te gebruiken. Er bestaan helaas nog geen medicijnen die multiple sclerose kunnen genezen of stoppen. De pil is bedoeld om achteruitgang door MS te remmen.
Zeven jaar
De eerste onderzoeken voor deze pil zijn zeven jaar geleden begonnen en inmiddels gebruiken 4.000 mensen buiten Nederland dit medicijn. De pil was al goedgekeurd in Amerika, Rusland, Zwitserland en Canada.
Testfase
Onderzoeken naar nieuwe medicijnen duren altijd erg lang. Eerst moet het middel bedacht worden en daarna onderzoeken de professoren hoe het gemaakt kan worden. Dit duurt meestal jaren. Dan begint de testfase, dat betekent dat het medicijn wordt uitgeprobeerd. Soms eerst door dieren en later door mensen. Daar zijn allemaal regels en richtlijnen voor waar de onderzoekers zich aan moeten houden. Een groep mensen wordt in tweeën gedeeld: één deel krijgt het echte medicijn en het andere deel een neppil, dat noem je een placebo. Van allebei de groepen wordt heel precies bijgehouden hoe het met ze gaat. Ook worden alle bijwerkingen van de pil opgeschreven. Zo komen de onderzoekers alles te weten over het medicijn. Deze fase duurde bij Gilenya wel twee jaar.
Minder schubs
Een van de uitkomsten is dat als mensen met MS de pil een jaar gebruiken, zij veel minder vaak een schub hebben. Dat is vergeleken met het gebruik van Avonex, een ander medicijn dat MS afremt. Ook de MRI-foto’s laten een beter beeld zien. Verder blijkt dat de gebruikers van de nieuwe pil gewoon de griepprik kunnen krijgen. Voor patiënten met multiple sclerose is dit heel fijn nieuws. Tot nu toe konden MS-medicijnen alleen worden geïnjecteerd of per infuus toegediend. Nu kunnen sommigen van hen dus een pil innemen.
Bron: MSweb
Laatste nieuws
Dagboek Boris: Sofie, een strenge trainer (4)
Interview Juf met MS, deel 2
In deel 1 van het interview met juf Elise leerde Ruben wat MS is en…
Interview Juf met MS, deel 1
Juf Elise van de Theresiaschool in Bilthoven heeft MS. Maar wat is dat eigenlijk? Ruben…
Dit bericht heeft 0 reacties