
Hieronder lees je het interview dat we in 2011 hadden met Hanneke Hulst. Zij is dan 28 jaar en doet promotieonderzoek naar MS.
(Noot van de redactie: Hanneke Hulst is in november 2014 gepromoveerd op haar onderzoek!)
Waar werk je en wat doe je daar?
Ik werk in het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam en doe daar vier jaar lang (promotie)onderzoek naar geheugen- en concentratie problemen die kunnen voorkomen bij MS-patiënten.
Hoe word je onderzoeker?
Ik ben na de basisschool naar het VWO gegaan, met natuurkunde, scheikunde en biologie in mijn vakkenpakket. Aansluitend ben ik algemene gezondheidswetenschappen gaan studeren op de Vrije Universiteit in Amsterdam en na 4 jaar heb ik mijn diploma gehaald.
Toen was ik al onderzoeker naar de algemene gezondheid van mensen in Nederland (bewegen is gezond voor je, eet niet teveel vette dingen, stoppen met roken is beter voor de gezondheid). Ik wist van een heleboel dingen een heel klein beetje, maar ik wilde juist veel weten van één ding. Daarom ben ik nog twee jaar doorgegaan met studeren (master of Neuroscience: hersenwetenschappen) en heb ik alles over onze hersenen geleerd. Van cel tot aan gedrag.
Nu doe ik vier jaar lang promotieonderzoek naar MS. In deze periode van vier jaar leer ik om zelfstandig onderzoeker te worden, zodat ik later zelf onderzoek kan bedenken, kan uitvoeren en mensen kan begeleiden in het onderzoek doen.
Waarom heb je ervoor gekozen om onderzoek naar MS te doen?
Tijdens mijn opleiding wist ik dat ik graag onderzoek wilde doen bij levende mensen (en niet bij dieren of cellulair onderzoek (dat is kijken naar cellen onder de microscoop). Ik vind MRI onderzoek heel erg interessant, omdat dat eigenlijk de enige manier is om echt in het brein van mensen te kijken.
Het VUmc heeft een heel goed MRI-centrum en dat is ook de reden waarom ik in het VUmc wilde werken. Dit MRI-centrum doet het meeste onderzoek naar Alzheimer en naar MS. Daar moest ik tussen kiezen. Omdat mijn moeder MS heeft en ik daardoor weet wat het betekent om deze ziekte te hebben, heb ik er toen voor gekozen om MS onderzoek te gaan doen.
Wat is het laatste dat je hebt onderzocht over MS?
Ik heb als laatste gekeken naar hoe goed de hippocampus werkt bij MS-patiënten mét en MS-patiënten zonder geheugen problemen. De hippocampus is het deel van de hersenen wat net boven je oor zit (zowel links als rechts) waar alle geheugenprocessen plaatsvinden. Ik heb de hersenen van MS-patiënten en gezonde proefpersonen gescand terwijl ze een geheugentaak uitvoerden. Zo kon ik op de scan precies zien hoe actief of niet-actief de hippocampus was.
Werk je wel eens samen met de Hersenbank? Wat doen zij?
Ons onderzoeksteam werkt samen met de hersenbank. De hersenbank bekijkt de hersenen van overleden MS-patiënten onder de microscoop. Zo kunnen zij zien wat er anders is aan deze hersenen in vergelijking tot gezonde hersenen. Ons team scant de hersenen, zodat we kunnen leren hoe deze afwijkende MS-hersenen (zoals zichtbaar onder de microscoop) er uit zien op de MRI en of er nieuwere scanmethoden zijn om nog sneller te kunnen zien dat iemand MS heeft.
Wat wil je bereiken met je onderzoeken?
Mijn onderzoeken richten zich op geheugen-, concentratie en aandachtsproblemen bij MS. Ik hoop dat door mijn onderzoek deze klachten beter begrepen worden en we voor deze problemen in de toekomst een oplossing kunnen vinden. Misschien een oplossing in de vorm van een medicijn of in de vorm van geheugentraining. Veel mensen met MS zouden hier mee geholpen zijn!
MSkidsweb, mei 2011
Foto Hanneke: Renate Beense
Laatste nieuws
Onze grote zus MSweb
Uitgeknipt
Hier lees je verhalen die over MS gaan: onderzoeken die zijn gedaan of artikelen die…
Onzichtbare klachten
Hier leggen we uit wat onzichtbare klachten zijn en hoe het is om hier last…
Dit bericht heeft 0 reacties