Waarom is onderzoek naar MS nodig?

b62MSX-tra_Onderzoek-mriscanOnderzoek naar MS is om verschillende redenen nodig.

1. Ontstaan van de ziekte:

We weten nog steeds niet waardoor MS ontstaat, dus het is belangrijk dat onderzoekers dit proberen uit te zoeken. Pas als we weten waardoor het komt, kunnen we MS behandelen of misschien zelfs wel voorkomen.

2. Bestrijden van symptomen van de ziekte:

MS heeft een heleboel vervelende ‘symptomen’, zeg maar problemen, zoals concentratieproblemen of vermoeidheid, of problemen met staan en lopen. Het is belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt naar deze symptomen om te kijken of er iets tegen te doen is, zodat mensen met MS er minder last van hebben.

3. Ontwikkelen van medicijnen:

Onderzoek naar MS is ook noodzakelijk om te kijken of er nieuwe behandelingen mogelijk zijn. Dit kunnen bestaande medicijnen zijn die bijvoorbeeld bij een andere ziekte een gunstig effect hebben, of juist hele nieuwe medicijnen.

Uit welke stappen bestaat het doen van onderzoek?

a7cMSX-tra_Onderzoek-hersenact

Onderzoeksvoorstel

Als je een idee hebt over wát je wilt onderzoeken, moet je om te beginnen een duidelijk onderzoeksvoorstel schrijven. Hierin leg je uit wat je wilt gaan doen, hoeveel proefpersonen je nodig hebt en wat je denkt te kunnen bereiken met je onderzoek. Een commissie bestudeert het voorstel aandachtig en kijkt of je wel voldoet aan alle (wettelijke) eisen van goed wetenschappelijk onderzoek. Zodra zij toestemming geven, kan je beginnen.

Deelnemers

Belangrijk is om deelnemers te vinden: zowel MS-patiënten als ook gezonde proefpersonen. Om een goed beeld te krijgen, vergelijkt de onderzoeker de patiënten met gezonde proefpersonen. Onderzoekster Hanneke Hulst vertelt: “In mijn onderzoek moeten alle proefpersonen neuropsychologisch getest worden: ze krijgen testjes op het gebied van geheugen, aandacht en concentratie. Ook moeten ze gescand worden. Daarna moet ik de neuropsychologische testjes uitrekenen (hoe goed is de aandacht, geheugen en concentratie van de proefpersoon) en ook moet ik de scans op de computer analyseren. Ik heb dit in mijn eerste onderzoek bij 80 mensen gedaan en dat is best een hoop werk.”

Conclusie

Hanneke Hulst: “Nadat ik alles van iedereen heb uitgerekend en bekeken, moet ik in het Engels opschrijven wat ik heb ontdekt. Dat wordt dan in een internationaal wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd, zodat ook de rest van de wereld kan lezen wat ik heb gevonden, zodat zij daar in hun eigen onderzoek rekening mee kunnen houden.”

MSkidsweb, mei 2011

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *