In veel ziekenhuizen wordt de neuroloog bij zijn werk geholpen door een MS-verpleegkundige.

MS-verpleegkundigeDit is een verpleger die zich gespecialiseerd heeft in multiple sclerose. Het kan een man zijn of een vrouw. (Voor het gemak, gaan wij hier even uit van een vrouw.) Zij werkt samen met de neuroloog en vult de taak van deze specialist aan. Zij is geen arts, maar weet wel heel veel van de ziekte. Je krijgt alle informatie die je nodig hebt en wordt geholpen met problemen die door MS Gesprek met
ontstaan. Ook weet zij heel veel van de verzorging die mensen met deze ziekte nodig hebben.

Afspraak maken

Het verschilt per ziekenhuis op welke manier de MS-verpleegkundige werkt. Soms is zij op alle werkdagen aanwezig, soms maar een aantal uren per week.

Om te praten met een MS-verpleegkundige kan je een afspraak maken. Dat kan als je zelf multiple sclerose hebt, maar ook als iemand uit jouw gezin het heeft. Zo leert deze verpleger iedereen beter met de aandoening om te gaan.

Doorverwijzing

Ook kan zij helpen als je niet alles meer kan. Een MS patiënt kan bijvoorbeeld verwezen worden naar een fysiotherapeut of naar een psycholoog. Ook heeft zij contact met andere hulpverleners zodat je bijvoorbeeld gezinshulp kan krijgen. Als het lopen slecht gaat heb je een rolstoel nodig of misschien zelfs een traplift. De MS-verpleegkundige weet precies waar je dan heen moet.

Tot slot geeft ze tips om het dagelijks leven makkelijker te maken. Als je jezelf medicijnen moet inspuiten, leert zij je hoe dat moet.

Heb je een vraag over MS? Dan kun je die behalve hier op de website dus ook altijd aan de MS-verpleegkundige stellen.

Wil je meer lezen over de neuroloog? Klik dan hier.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *