
Interview met neuroloog Dr. Uitdehaag
Dokter Bernard M.J. Uitdehaag is als neuroloog verbonden aan het MS Centrum van het Amsterdam UMC, Locatie VUmc in Amsterdam.
Wat is een neuroloog?
Dat is een dokter die heel veel weet van ziekten van het zenuwstelsel, dat zijn de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen.
Wat doet een neuroloog?
Een neuroloog onderzoekt mensen die klachten hebben die misschien komen door problemen met het zenuwstelsel. Hij probeert uit te vinden wat er aan de hand is (een diagnose stellen) en aan de patiënten uit te leggen hoe het zit. Vervolgens kijkt hij of er een behandeling is om de ziekte te genezen of om er voor te zorgen dat de klachten minder worden.
Hoe word je neuroloog?
Eerst word je dokter en dan moet je verder leren onder leiding van een neuroloog.
Hoelang duurt de opleiding?
Dokter worden duurt zo’n 6-7 jaar en dan moet je nog 6 jaar doorleren voordat je neuroloog bent.
Moet je als neuroloog blijven leren? En hoe gaat dat dan?
Alle dokters, dus ook neurologen, moeten blijven studeren om patiënten goed te kunnen helpen. Dat doe je door tijdschriften te lezen en naar lezingen en congressen te gaan, waar de nieuwste ontwikkelingen verteld worden.
Dr. Uitdehaag: wanneer wist u dat u neuroloog wilde worden?
Op de middelbare school wilde ik al wel dokter worden, maar ik wist nog niet wat voor dokter. Dat kwam tijdens mijn studie geneeskunde. Ik kreeg colleges (les) van neurologen en ik moest erover leren en dat vond ik heel erg boeiend.
Waarom bent u neuroloog geworden?
Ik vind de hersenen ontzettend interessant. Die bepalen voor een groot deel wat we wel en niet kunnen en meemaken, hoe we bewegen, wat we voelen, wat we zien, horen en ruiken. We denken ermee. Kortom: de hersenen bepalen bijna helemaal wie we zijn. Daar wilde ik meer over weten.
Hebben neurologen specialisaties?
Dat is nu al zo en zal in de toekomst nog veel meer voorkomen. Er zijn neurologen die vooral veel van hersenbloedingen weten en weer anderen die vooral veel van de zenuwen in je armen en benen weten. En er zijn ook neurologen die zich vooral met MS bezig houden.
Zijn er kinderneurologen?
Ja, er zijn kinderneurologen. Die behandelen kinderen met problemen van het zenuwstelsel. Sommige problemen komen eigenlijk alleen bij kinderen voor, dus daar weten zij vooral veel van.
Opereert een neuroloog ook?
Een neuroloog opereert niet. Als er een aandoening van het zenuwstelsel is waaraan geopereerd moet worden, dan wordt een neurochirurg ingeschakeld. Dat is een arts die gespecialiseerd is in operaties van het zenuwstelsel.
Hoe vaak gaan patiënten naar de neuroloog?
Dat hangt er vanaf wat ze hebben. Soms hoef je maar één of twee keer bij een neuroloog te komen, soms moet je onder controle blijven. Dat betekent dat je dan regelmatig naar een neuroloog gaat. Hoe vaak hangt dan weer af van de aandoening.
Hoe kom je bij een neuroloog terecht, moet je daarvoor erg ziek zijn?
Meestal komen mensen bij een neuroloog via hun huisarts. Die denkt dan dat er met het zenuwstelsel iets niet goed is en wil dat dat verder uitgezocht wordt door een neuroloog. Soms komen mensen door een ongeluk op de eerste hulp van een ziekenhuis en soms komt er dan ook een neuroloog bij, bijvoorbeeld als ze een hersenschudding hebben. Want dat is ook iets waar de neuroloog verstand van heeft.
MSkidsweb bedankt dokter Uitdehaag voor zijn tijd en uitleg!
Wil je meer lezen over de neuroloog? Klik dan hier.
Eerder gepubliceerd op MSkidsweb: 3 februari 2009
Papa en Mama kunnen meer lezen over MS bij onze grote zus MSweb.
Laatste nieuws
Uitgeknipt
Hier lees je verhalen die over MS gaan: onderzoeken die zijn gedaan of artikelen die…
Onzichtbare klachten
Hier leggen we uit wat onzichtbare klachten zijn en hoe het is om hier last…
Dit bericht heeft 0 reacties