Het kan je verdrietig en ook boos maken als anderen niet begrijpen hoe het is om onzichtbaar ziek te zijn. Hoe kun je daar mee omgaan? Door leuke dingen te doen! Wij geven je een paar voorbeelden.

Muziek

onzichtbaarHoor je wel eens een liedje waar je heel vrolijk van wordt? Luister daar dan naar als je verdrietig bent. Zing of dans lekker mee als dat kan. Maak een lijstje met allemaal liedjes waar je blij van wordt. Ook als je eigenlijk niet zo’n zin hebt in muziek, kan het je zomaar ineens blij maken.

Maak iets moois met je handen

Door te tekenen, kleuren of schilderen zijn je gedachten even met iets anders bezig dan ziek-zijn. Of misschien kun je wel een beetje haken, borduren of loomen. Als je iets met je handen doet, kun je je beter ontspannen.

Schrijven

Schrijven met onzichtbare inkt is éxtra leuk. Klik hier om te lezen hoe je dat doet.

Lachen

Lezen, films of leuke series kijken: lachen is goed voor je! Dus misschien heb je wel een goed boek of YouTube-kanaal wat jou aan het lachen maakt. Als je helemaal in het boek of het filmpje ‘zit’, ben je ook minder met je pijn of ziekte bezig.

Buitenlucht

Als het even kan, probeer dan naar buiten te gaan. Spelen, lopen of gewoon even lekker zitten en frisse lucht opsnuiven. Geniet van het weer, de omgeving, de natuur. Vitamine D (wat je opvangt als de zon schijnt) is heel belangrijk! Niet alleen bij MS, maar voor heel veel dingen.

Contact met lotgenoten

Lotgenoten zijn mensen die hetzelfde meemaken als jij. Daardoor snappen ze je vaak beter dan mensen die niet ziek zijn. Bij hen kun je je verhaal kwijt. Dan merk je dat je niet alleen bent met je verdriet of de dingen die je moeilijk vindt!

Tip?

Heb jij zelf nog een tip hoe jij positief kunt blijven, ook al is dat soms best moeilijk? Laat het ons weten op prikbord@mskidsweb.nl.

Wil je meer weten over onzichtbare klachten lees dan hier verder.

Oorspronkelijk geplaatst op MSkidsweb: 22-04-2016.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *