Lang niet iedereen met MS heeft een rolstoel nodig of gebruikt andere opvallende hulpmiddelen. Andere mensen zien dan niet meteen dat iemand last heeft van zijn gezondheid. Hierdoor voelen mensen met MS zich wel eens onbegrepen.

Onzichtbare klachtenVaak snappen anderen veel beter dat je ziek bent, als ze dat kunnen zien. Ben je onzichtbaar ziek, dan kun je al snel als een zeurpiet worden gezien. Heb je bijvoorbeeld dag en nacht pijn, dan kost dat heel veel energie. Andere mensen zien jouw pijn niet en begrijpen niet altijd dat je vaak zo moe bent.

Uitleg

Soms is het misschien nodig om aan andere mensen, meerdere keren, rustig en geduldig uit te leggen wat MS inhoudt. Het is een ziekte die niet overgaat, net als reuma of suikerziekte. Zo’n ziekte noem je een chronische ziekte en al deze ziektes zijn er in verschillende vormen, van mild tot ernstig (zie Dit is MS >> Meer weten).

Begrip

Je ziet niet altijd dat iemand ziek is, terwijl deze persoon toch last heeft van vervelende klachten. Het is voor de familie en vrienden fijn als mensen met MS uitleggen hoe ze zich voelen. Als iemand hulp nodig heeft of als iets een keer niet lukt, is dit voor de naaste omgeving beter te begrijpen. Anderen kunnen nu eenmaal niet in je hoofd of gevoelens kijken om te zien hoe het gaat.

Voorbeeld

Stel: je hebt MS en je bent al een tijdje niet naar een feestje geweest, omdat je je te ziek voelde. Dan besluit je om toch weer eens te gaan. Mensen denken dan dat je weer helemaal beter bent. Als je dan daarna opnieuw dingen afzegt of ergens niet heengaat, snappen ze dat niet. Alsof je alleen leuke dingen doet, maar niet wilt naar school wilt gaan of werken.

Op zo’n moment is het goed om nog eens uit te leggen dat je altijd ziek bent. Dat je je de ene dag beter voelt dan de andere. En dat het soms moeilijk is om te bedenken wat je wel of niet aankunt. Leg dus rustig uit wat MS inhoudt voor jou en dat het altijd aanwezig is. Daardoor herinner je mensen er weer even aan hoe het ook alweer voor je is. Dat geeft duidelijkheid voor jezelf en je omgeving.

Tip: rollen omdraaien

Soms kan het helpen om de rollen om te draaien. Mensen die niet chronisch ziek zijn, weten vaak wél hoe het is om onzichtbare klachten of pijn te hebben. Ze hebben vast wel eens hoofdpijn gehad, of ze zijn wel eens duizelig geweest. Neem dat als voorbeeld en laat ze dan bedenken:

  • Stel dat je die onzichtbare klachten altijd zou hebben, hoe zou je dat aan anderen uitleggen?
  • Zouden anderen mensen je lui noemen, omdat je sommige dingen dan niet meer doet?
  • Zou je niet mee kunnen doen aan activiteiten die anderen wel doen?
  • Zouden je familie en vrienden het snappen als je om die reden afzegt, of zou het problemen geven?

Als mensen hier wat meer over nadenken, begrijpen ze jou misschien beter, en snappen ze beter dat het niet altijd gemakkelijk is dat die klachten nooit weggaan.

Wil je meer weten over onzichtbare klachten lees dan hier verder.

Oorspronkelijk geplaatst op MSkidsweb: 23-04-2016.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *