Iemand heeft onzichtbare klachten als niemand anders er iets van kan zien. Zelf heb je misschien ook wel eens een onzichtbare klacht, bijvoorbeeld als je hoofdpijn hebt. Jij voelt dat, het is niet fijn, maar niemand anders kan aan jou zien dat je hoofd zeer doet. Met een gebroken been is dat wel anders!

Zo zijn er best wat MS-klachten die iemand kan hebben, zonder dat anderen dat zien. Niet iedereen met MS heeft last van alle onzichtbare klachten die we noemen.

Problemen van de zintuigen

Onzichbaar1. Storingen van het gevoel (de tast). Je kunt dan denken aan huid die tintelt, jeukt of pijn doet. Of huid die stijf, doof of gevoelloos aanvoelt. Sommige mensen krijgen een naar gevoel als hun huid aangeraakt wordt.

2. Problemen met zien. Sommige mensen zien (een tijdje) dubbel. Alles wat ze zien, zien ze dus twee keer naast elkaar. Anderen zien juist wazig of niet helder.

3. Problemen met horen. Iemand met MS kan soms minder goed horen, of hoort juist geluiden die er niet zijn. Bijvoorbeeld een ruis of een fluittoon.

Overige onzichtbare klachten

1. Vermoeidheid. De meeste mensen met MS vinden dit één van de vervelendste klachten. Zie de informatie op MS X-tra over Vermoeidheid.

2. Problemen met plassen en de ontlasting. Soms gaat dit moeilijk, soms heeft iemand juist moeite om op tijd bij de WC te zijn.

3. Cognitieve problemen. Dit is een moeilijk woord voor klachten die met het geheugen te maken hebben. Dingen onthouden is voor sommige mensen met MS moeilijk. Zij worden wat meer vergeetachtig. Voor meer informatie over cognitie kun je kijken bij de MS X-tra over Cognitie.

Wil je meer weten over onzichtbare klachten lees dan hier verder.

Oorspronkelijk geplaatst op MSkidsweb: 31-10-2016.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *