Wanneer je bijvoorbeeld door een schub bepaalde dingen niet meer goed kunt doen, kun je gaan revalideren. Je leert dan om die dingen weer wel te kunnen of je leert om ze op een andere manier te doen. Ook kun je leren om (andere) hulpmiddelen te gebruiken.

Hoe kun je gaan revalideren?

Als je MS hebt, begint het revalideren meestal na een schub. Het kan ook beginnen wanneer je steeds heel langzaam achteruit gaat. Heb je er last van dat je sommige dingen niet meer kunt doen? Dan is het goed om met de neuroloog te overleggen wat het beste is. Hij of zij kan dan besluiten om je door te sturen naar de revalidatie arts.
Niet alleen de neuroloog kan je naar de revalidatie arts sturen. De huisarts, maar ook andere specialisten kunnen dit doen.

Bij de revalidatie arts

revaliderenVaak duurt het een tijdje voordat je op gesprek kunt bij de revalidatie arts. Die luistert goed naar je klachten en kijkt of revalideren jou kan helpen. Deze arts beslist uiteindelijk of jij wel of niet mag gaan revalideren.

Denkt de arts dat revalidatie jou niet kan helpen? Dan heeft het geen zin om er aan te beginnen. Denkt de arts dat het jou wel kan helpen, dan wordt er een plan opgesteld. Daarin staan doelen die met het revalideren moeten worden gehaald. Bijvoorbeeld: weer beter kunnen lopen. De doelen worden altijd samen met de patiënt gemaakt. Het is belangrijk dat iedereen hetzelfde wil bereiken!

Als de revalidatie arts inderdaad zegt dat je mag gaan revalideren, dan moet je meestal nog wachten totdat er plaats is in het revalidatiecentrum. Dat kan tussen de 2 en 8 weken duren. Een enkele keer duurt het korter, een enkele keer langer.

Revalideren is geen wondermiddel waarmee je na een week weer kunt lopen. Alles bij elkaar kan het enkele maanden tot langer dan een jaar duren. Maar als het goed is, helpt het zeker en kun je de dingen daarna weer beter doen!

Wil je meer weten over revalidatie lees dan hier verder.

Eerder gepubliceerd november 2011

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *