Revalidatie betekent eigenlijk “weer krachtig worden”. Dit is nodig voor mensen die niet alles meer kunnen doen door bijvoorbeeld multiple sclerose. Zoals soms na een schub. Zij moeten weer beter leren lopen, praten, zware dingen optillen enzovoorts.

130MS_Xtra_Revalideren_RevalidatiecentrumDe neuroloog of een andere dokter stuurt je naar een revalidatiearts. Die gaat samen met je bekijken wat de problemen zijn en wat je kunt of moet verbeteren. Soms betekent dit dat je iets opnieuw moet leren, omdat je het door de MS-klachten niet meer kunt. Of je moet iets op een andere manier leren doen, omdat het op de oude manier echt niet meer gaat. Het is vooral belangrijk dat je leert om de ‘gewone’ dagelijkse dingen weer te doen.

Voorbeeld

Als voorbeeld nemen we iemand met MS die na een schub niet meer zo goed kan lopen. Vaak kan diegene wat trucjes leren, zodat het weer beter gaat. Misschien moet je weer meer kracht krijgen in de spieren, zodat je weer beter kunt lopen.

Helaas kan het ook gebeuren dat je helemaal niet meer kunt lopen. Dan leer je bij de revalidatie hoe je met bijvoorbeeld een rolstoel of scootmobiel moet rijden.

Samen met een fysiotherapeut kun je leren om soepeler te bewegen. Heb je problemen met praten? Dan doe je bij een logopedist oefeningen om dat te verbeteren. Misschien voel je je verdrietig door de problemen die MS geeft. Dan kun je bij de revalidatie met een psycholoog praten, zodat je je beter gaat voelen.

Waarom revalidatie?

Het doel van revalidatie is om ervoor te zorgen dat je de dagelijkse dingen in je leven weer beter en gemakkelijker zelf kunt doen. Dit helpt je ook om je sterker te voelen, zowel lichamelijk als geestelijk.

Waar revalideren?

Er zijn verschillende plekken waar je kunt revalideren. Vaak doe je dat in het ziekenhuis of bij een specialist in de buurt. Maar soms moet je dit in een revalidatiecentrum of verpleeghuis doen. Dan kan het zijn dat je daar een tijdje woont, zodat je de hele dag de tijd hebt om te oefenen, zodat je je weer beter gaat voelen. Dan hoeft je niet steeds heen en weer naar huis, want dat kan erg inspannend zijn. Revalideren zelf is tenslotte al vermoeiend genoeg.

Wil je meer weten over revalidatie lees dan hier verder.

Papa en Mama kunnen meer lezen over MS op MS.nl.

Eerder gepubliceerd november 2011

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Bedankt voor dit stukje over revalidatie. Mijn tante heeft een paar maanden geleden een been verloren en leert nu met een prothese weer lopen. Het is een lang proces, maar het gaat steeds beter. Dit komt erg overeen met de informatie die hier verteld wordt.

    1. Fijn te lezen dat onze informatie duidelijk was. Sterkte voor je dochter als zij straks geopereerd moet worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *