Wie helpen je met revalideren?

Mensen met MS kunnen allerlei lichamelijke en psychische problemen krijgen. Gelukkig zijn er mensen die hen kunnen helpen als sommige dingen (even) niet goed gaan. Dit soort klachten bespreek je altijd eerst met de neuroloog. Vaak verwijst die je dan door naar andere artsen die je gaan helpen met revalideren.

Soms krijgt iemand tijdens het revalideren te maken met maar één van de mensen die hieronder genoemd staan. Maar het kan ook zijn dat verschillende mensen je helpen. Deze mensen werken dan samen in een team. De revalidatiearts begeleidt de mensen en heeft overleg met het team. Hij is de teamleider en hoofdbehandelaar.

De volgende mensen zie je vaak aan het werk in een revalidatiecentrum of in een MS-centrum waar mensen revalideren.

8b9MS_XtraRevalideren_Gewichtheffen

Fysiotherapeut:

helpt mensen die problemen hebben met het bewegen van de armen of benen. Bijvoorbeeld doordat ze minder kracht hebben gekregen, of door problemen met de coördinatie of het evenwicht.

Ergotherapeut:

bedenkt handige oplossingen voor mensen die door hun ziekte niet (meer) alles kunnen. Misschien moeten de drempels in huis worden weggehaald, het toilet aangepast en het aanrecht verlaagd. Of hij weet bijvoorbeeld een hulpmiddel waardoor iemand gemakkelijker kan computeren.

Diëtist:

weet alles over voeding. Handig als iemand wil weten wat voor hem of haar de meest geschikte eten is. De diëtist heeft ook antwoord op vragen en klachten die met voeding te maken hebben.

Logopedist:

helpt mensen die problemen hebben met hun spraak, stem of met het slikken.

Maatschappelijk werker:

helpt mensen bij het oplossen van en omgaan met problemen in hun dagelijks leven of in hun werk.

Psycholoog, psychiater en psychotherapeut:

lost je problemen niet op, maar praat met je over situaties die je moeilijk vindt, zodat je deze anders gaat bekijken. Hij helpt je ook om erg moeilijke gevoelens te verwerken. Deze therapeuten werken ieder op hun eigen manier. Een belangrijk verschil tussen een psychiater en een psycholoog is dat een psychiater langer heeft gestudeerd, zich arts mag noemen en daardoor medicijnen mag voorschrijven. Een psycholoog en een psychotherapeut mogen dat niet.

Wil je meer weten over revalidatie lees dan hier verder.

Papa en Mama kunnen meer lezen over MS op MS.nl.

Eerder gepubliceerd november 2011

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *