Mensen met MS kunnen door hun klachten soms minder gemakkelijk de dingen doen zoals zij vroeger gewend waren. Moe zijn is een klacht waar een heel grote groep mensen met MS last van heeft. Dit staat dan ook bovenaan het rijtje van soorten MS-klachten.

Meer dan 8 van de 10 mensen met MS is snel en vaak ontzettend moe. Dit kan opeens toeslaan en is vaak veel ernstiger dan bij een gezond iemand. Het gaat minder snel over en kan ook op en neer gaan. Sommige dagen ben je misschien niet zo vermoeid, op andere dagen ben je bij het opstaan al moe, of nog niet uitgerust.

Hoe voelt het om heel moe te zijn?

Je bent vast wel eens heel laat naar bed gegaan en dan de volgende dag toch weer vroeg opgestaan. Hoe voel je je dan? Best heel moe, dat is bijna zeker. Daardoor ben je die dag waarschijnlijk wat mopperiger. Of je voelt je niet vrolijk en bent sneller op je teentjes getrapt. Je voelt je dan in ieder geval niet prettig. Mensen met MS die moe zijn, voelen zich ongeveer zo.

Meer klachten

Door de vermoeidheid bij MS kunnen de meest normale, alledaagse klusjes voor sommige mensen heel zwaar zijn. Zoals koken, wassen, strijken en andere werkjes in het huishouden. Ook kan iemand meer moeite hebben met lopen of praten. De concentratie is meestal minder goed en mensen vinden het moeilijker om beslissingen te nemen.

Onbegrip

VermoeidheidDoor de vermoeidheid vinden sommige mensen dat ze zichzelf niet zijn. Het omgaan met familieleden en andere mensen kan door deze klacht soms lastig gaan. Het is voor andere mensen vaak moeilijk te begrijpen waarom iemand met MS zo vaak moe is. Je kunt het meestal niet zien aan iemand. Daarom vinden sommigen het vreemd dat iemand de ene keer wel iets kan en een volgende keer niet.

Wil je meer weten over vermoeidheid lees dan hier verder.

Oorspronkelijk geplaatst op MSkidsweb: 14-03-2016.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *